Topvrouw Randstad: ‘platformeconomie is geen bedreiging voor ons’

0

Door ongereguleerde platformflex dreigt er een tweedeling op de arbeidsmarkt. Maar de platformeconomie is geen bedreiging voor Randstad. “Bij Randstad geloven we dat we beide moeten aanbieden, mensen maken zelf wel een keuze.”

Dat zegt Dominique Hermans, sinds vorig jaar algemeen directeur van Randstad Nederland, in een interview met Adformatie.
Hermans mengt zich in het interview in de discussie over flexibilisering van de arbeidsmarkt en de opkomst van de platformeconomie.

Ook voor volgende baan

Over de rol van Randstad op de nieuwe, snel veranderende arbeidsmarkt zegt Hermans dat de marktleider in plaats van uitzender een hr-dienstverlener is geworden. “We willen mensen van werk voorzien. (…) We moeten niet meer alleen van “die baan” zijn, maar ook van “die volgende baan”. En voor bedrijven dienen wij niet alleen maar de gaten voor volgende week te vullen, maar moeten we samen strategisch vooruitkijken.”

Contract onbelangrijk

Over de flexibilisering zegt Hermans in het interview: “‘In onze redenering en strategische visie maakt het niet zo heel veel uit om welk werkcontract het gaat. Als mensen ervoor kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan dan vinden wij dat als Randstad prima (…) Wij stappen dus graag ten volle mee, maar dan wel met een soort ‘onderkant lat’, waarvan je zegt, dit is wat wij onder goed werkgeverschap verstaan.”

Dreigende tweedeling

Maar Hermans waarschuwt in het interview ook voor de dreigende tweedeling op de arbeidsmarkt. “(…) Als het zzp-schap en flexwerk straks goed gereguleerd is, terwijl dat uit elkaar zou lopen met ‘platformflex’, dan krijg je een tweedeling in de markt. Als dat uit elkaar gaat lopen, krijg je een soort ‘wij-zij’ en dat is voor niemand goed.”

Swipen naar baan

Hermans ontkent dat de platformeconomie een bedreiging vormt voor Randstad. “De maníer waarop die banen worden aangeboden, dat doen we zelf ook. ‘Swipen naar een baan’ begint iets van alle sectoren, van alle leeftijden, van alle regio’s, van alle doelgroepen te worden.’ (…) Met een paar jaar zijn het de 80-jarigen die het leuk vinden om te swipen voor een baan, we groeien op met digitalisering.”
Of mensen een vaste baan zoeken of losse klussen, of allebei, maakt voor Hermans niets uit. “Bij Randstad geloven we dat we beide moeten aanbieden, mensen maken zelf wel een keuze. En als ze dan onderweg willen oversteken, maakt dat ook niet uit. Ze kunnen ’s avonds om tien uur op hun app kijken of ze een klusje kunnen doen, maar ook een vaste baan vinden. En ze kunnen ook altijd nog bij ons langskomen om een baan te vinden.”

Bron: Adformatie

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer