Krimp vacaturemarkt lijkt te stabiliseren

0

Sinds de intelligente lockdown (half maart) zijn er gemiddeld 28% minder vacatures geplaatst. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp in vacatures van -37%, terwijl de krimp in vacatures bij bemiddingsbureaus kleiner is (-22%).

Dat meldt de Intelligence Group op basis van analyse van data van Jobdigger van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020.

De cijfers die de Intelligence Group over de twee weken daarvoor publiceerde geven een enigszins vergelijkbaar beeld, wat duidt op enige stabilisatie.

Daling vacatures al voor coronacrisis

De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op -38% komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. Afgelopen week waren er in Nederland ruim 36.342 nieuwe online vacatures, het op een na laagste niveau sinds begin maart 2020. Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn zijn er in Nederland bijna een half miljoen nieuwe vacatures online geplaatst (491.000).

Stabilisatie

De vraagkant van de arbeidsmarkt laat vooral een gelijkmatig niveau zien sinds de eerste weken van de crisis. De stabilisatie is volgens de Intelligence Group ook terug te zien is in de ABU-cijfers, het consumenten- en productenvertrouwen en in de teruglopende mobiliteit van de werkende beroepsbevolking. Daarmee blijven vraag en aanbod in balans en de krapte en schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt groot.

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Indeed: vacaturedaling remt af, tekenen van herstel

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer