Manpower: meer mensen nodig door automatisering

0

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werkgevers verwacht door de toenemende automatisering de komende twee jaar meer mensen aan te nemen. Dit geldt zelfs voor een derde (34%) van de grote bedrijven (250+ medewerkers).

Dat blijkt uit een onderzoek van ManpowerGroup onder 19.000 werkgevers wereldwijd, waarvan 256 in Nederland.

Van alle Europese landen zijn Nederlandse werkgevers het meest positief gesteld over het aannemen van nieuwe medewerkers als gevolg van automatisering. Een derde van de werkgevers verwacht de grootste groei binnen IT-functies.
“We zien dat de groeiende digitalisering en automatisering geen negatieve, maar juist een positieve invloed hebben op de werkgelegenheid”, zegt Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “Dit komt doordat bedrijven die digitaliseren vaak ook groeien en die groei creëert nieuwe en andere banen.”

Skills revolution

Ondanks het optimisme, ondervindt 45% van de Nederlandse werkgevers problemen bij de zoektocht naar kandidaten met de gewenste technische vaardigheden (hard skills). Dit geldt in mindere mate ook voor persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden; 28% van de ondervraagden moeite werknemers te vinden die beschikken over de juiste soft skills. Het grootste deel van hen (94%) richt zich daarom op upskillen; het verhogen van de huidige kennis en vaardigheden van werknemers. Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse werkgevers zegt echter problemen te ondervinden bij de ontwikkeling van hard- (33%) en soft skills (30%) binnen hun organisatie.
Zwinkels: “We bevinden ons middenin de skills revolution. Digitalisering en automatisering zorgen voor het ontstaan van nieuwe vakgebieden en expertises. De gevraagde kennis en vaardigheden zijn hierdoor continu in verandering. Het is belangrijk dat organisaties op zoek gaan naar nieuwe manieren om de benodigde soft en hard skills te vinden, ontwikkelen en te behouden. Het om- en bijscholen van personeel speelt daar een cruciale rol in.”

Personeel met voldoende potentieel

Ondanks dat bijna de helft van de Nederlandse werkgevers problemen ondervindt bij de zoektocht naar kandidaten met voldoende technische vaardigheden, zegt maar liefst 87% van de ondervraagden dat de huidige medewerkers over voldoende hard skills beschikken om te kunnen profiteren van nieuwe technologieën. In de Randstad bedraagt dit percentage zelfs 95%. Zwinkels: “Bedrijven zijn ervan overtuigd dat er voldoende ontwikkelpotentieel in hun talent zit, maar zien ook de toenemende noodzaak om soft skills te trainen. Alleen door kennis en vaardigheden blijvend te ontwikkelen, blijven werknemers inzetbaar op de lange termijn.”

Bron: ManpowerGroup

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer