Meeste werkenden investeren in eigen employability

0

Werkenden in ons land zijn positief over de vooruitzichten komende jaar. Hoewel zij nauwelijks rekening houden met eventueel baanverlies, investeren de meeste werkenden wel in hun eigen employability. Ook wordt het netwerk steeds belangrijker bij het vinden van ander werk.

Dat blijkt uit de Randstad WerkMonitor van het vierde kwartaal van 2017.

Werknemers positief

Ook werkenden merken dat het goed gaat met het bedrijfsleven; 71% van de Nederlandse werknemers stelt dat hun werkgever het financieel in 2017 beter heeft gedaan dan in 2016. En even zoveel verwachten dat het bedrijf waar zij werken het in 2018 in financieel opzicht nog beter gaat doen dan in 2017. De aantrekkende economie geeft werkenden blijkbaar ook meer vertrouwen. De meeste werkenden (86%) houdt zich niet of nauwelijks bezig met een mogelijk verlies van hun baan.

Investeren in employability

Ondanks het feit dat werknemers de toekomst positief inzien en niet vrezen voor baanverlies, investeren de meeste werkenden in hun eigen employability. Zo zorgt 67% ervoor dat zij werkervaring opdoen die ook in ander werk relevant kan zijn. Vooral jongeren en hoogopgeleiden doen dit in grotere aantallen. Circa 54% van de werkenden houdt relevante arbeidsinformatie in de gaten.
Een derde van de werkenden heeft als goed voornemen om zichzelf verder te ontwikkelen binnen hun huidige baan. Overigens is 81% wel van mening dat de overheid hierin moet faciliteren met subsidies of andere stimulerende maatregelen.

Uitbreiden netwerk

Circa 42% van de werkenden is bewust bezig met het uitbreiden van het eigen netwerk en zorgt ervoor dat zijn of haar cv up-to-date is. Vooral werkenden onder 34 jaar doen dit. De groepen die dit het hardst nodig hebben, houden dit echter minder goed bij. Van de 55-jarigen en ouder doet bijna de helft dit niet. Ook lager opgeleiden voelen minder noodzaak een netwerk in stand te houden. Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland: “Veel mensen vinden een nieuwe baan vanuit hun eigen netwerk. Het invullen van vacatures gaat voor een belangrijk deel niet meer via reguliere kanalen, maar via social media en ‘via-via’. Ook ontstaat er soms een functie nadat je met elkaar in gesprek bent geweest. Het is dus belangrijk om je netwerk bij te houden. Dat geldt zeker voor 55-plussers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”

Bron: Randstad

Lees ook: Randstad: arbeidsmobiliteit blijft hoog

 

Over Auteur

Reageer