Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen

0

Hoewel er een toename is in het aantal vacatures in Amsterdam, blijkt dat vacatures in de hoofdstad moeilijk te vervullen zijn. Dat geldt vooral voor technische functies.

Dat blijkt uit data van Vacaturesite Indeed, dat onderzoek deed naar de werkgelegenheid in Amsterdam.

Krappe arbeidsmarkt

Het aantal werkzoekenden met een technische achtergrond op zoek naar een baan in Amsterdam is toegenomen, zo blijkt uit de click-cijfers van Indeed. Maar desondanks blijkt de arbeidsmarkt toch nog te krap te zijn.
Want tegelijkertijd blijven vacatures voor technische functies vaak lang openstaan. “Dat is opvallend”, stelt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “Dit kan erop wijzen dat het vacatureaanbod in Amsterdam niet voldoende aansluit op de vraag van werkzoekenden, of dat werkzoekenden kritischer zijn geworden.”

Vacatureteksten

Een andere mogelijke verklaring is volgens Poos dat er extra aandacht besteed moet worden aan vacatureteksten. “Een goede vacaturetekst opstellen kost tijd en moet geschreven worden met de ideale kandidaat in het achterhoofd. Maak gebruik van specifieke functietitels. Die zijn vaak effectiever dan het gebruik van algemene termen. Daarnaast is een beknopte functietitel erg effectief. Onze data laten zien dat omschrijvingen van tachtig tekens of minder vaker worden aangeklikt.”

Candidate journey

Verder is de candidate journey een essentieel onderdeel bij het aantrekken van geschikte kandidaten. “Als je weet hoe kandidaten naar banen zoeken, geeft dat genoeg munitie om een aansprekende vacaturetekst op te stellen, waarmee je jouw organisatie kunt onderscheiden van concurrerende bedrijven. Een goed voorbeeld is het achterhalen welke zoekopdrachten kandidaten invoeren, wat helpt om specifieke functietitels op te stellen en dus ook een betere match te creëren”, stelt Poos.

Moeilijkst te vervullen vacatures

Ruim een kwart (27,4%) van de vacatures in Amsterdam is moeilijk te vervullen en staat na zestig dagen nog open. Opvallend is dat de top-10 van moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam vooral uit technische functies bestaat. De moeilijkste vacature in Amsterdam om binnen twee maanden te vervullen, is die voor de functie van application developer: ruim twee derde van deze openstaande functies blijft langer dan zestig dagen online openstaan op Indeed.

Top 10 van moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam op Indeed:

  1. application developer
  2. servicetechnicus
  3. seo-consultant
  4. seo-specialist
  5. verpleegkundige niveau 4
  6. supermarktmanager
  7. verzorgende ig niveau 3
  8. servicemonteur
  9. senior business consultant
  10. android developer

Amsterdam trekt aan door Brexit

Volgens de data van Indeed komen de kliks op functies in Amsterdam niet alleen uit Nederland. De data laten zien dat de Amsterdamse vacatures met name werkzoekenden in het Verenigd Koninkrijk aantrekken. De Brexit is hier mogelijk een verklaring voor. Diverse bedrijven, waaronder Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Japanse bank MUFG, hebben al de keuze gemaakt om hun vestigingsplaats van Londen naar Amsterdam te verhuizen. Ook de gemeente Amsterdam is actief bezig om Britten naar Amsterdam te laten verhuizen. Onlangs probeerde de gemeente Britten naar onze hoofdstad te lokken met een reclamepostercampagne in Londen. De poster is onderdeel van de campagne die Amsterdam voert om bedrijven te lokken, die vanwege de Brexit uit Londen (willen) vertrekken.

Ook het UWV verwacht de hoogste banengroei in de regio Amsterdam; 32.700 in 2017 en 27.400 in 2018. Dit stelt het UWV op basis van recente cijfers van het CPB.

Bron: Indeed

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer