Vijf trends in gezochte vacatures in 2017

0

Vacaturesite Indeed heeft de belangrijkste trends van 2017 omtrent vacatures op een rij gezet, te beginnen met de vijf meest gezochte vacatures van het afgelopen jaar.

Het aantal banen in Nederland is het afgelopen jaar hard gegroeid, zoals blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast is het aantal openstaande vacatures voor het vierde jaar op rij gestegen en was er vooral in de handel en zorg meer vraag naar personeel.

Om een nog beter beeld te geven heeft Indeed de vijf belangrijkste trends in de vacaturemarkt van dit jaar op een rij gezet:

 1. Veel zoekende vijftigplussers
  Het afgelopen jaar steeg ook de zoektocht naar vacatures voor vijftigplussers, namelijk met 644%. Deze groep arbeidskrachten komt nog steeds moeilijk aan een baan. Hoewel er op de arbeidsmarkt een tweedeling is over het aannemen van vijftigplussers, lijkt de groep werkgevers die oudere werknemers te duur en te risicovol vindt, nog steeds de overhand te hebben.  Aan de andere kant zorgt de vergrijzing ervoor dat er steeds meer vijftigplussers bij komen.
 2. Drenthe en Zeeland
  Volgens data van Indeed nam de zoektocht naar vacatures in de provincie Drenthe het afgelopen jaar met 283% toe. Eerder dit jaar werd ook aangetoond dat inwoners van Drenthe de gelukkigste Nederlanders zijn. De interesse om te werken in de provincie Drenthe neemt dus terecht toe.
  Daarnaast blijkt dat Zeeland de minste moeite heeft met het vinden van geschikte werknemers. Gemiddeld heeft deze provincie namelijk het laagste percentage vacatures dat na zestig dagen nog onvervuld is. Dit is ook te verklaren, aangezien de zoektocht naar vacatures in deze provincie in totaal met 445% steeg.
 3. Meubelstoffeerders
  Opvallend is ook dat het afgelopen jaar specifiek veel gezocht werd naar vacatures voor meubelstoffeerder. Het aantal malen dat op deze term gezocht werd, nam toe met ruim 245%. Dit houdt mogelijk verband met de groeiende meubelindustrie die het afgelopen jaar beter presteerde dan in 2016.
 4. Verpleegkundigen minder populair
  De afgelopen tijd wordt er veel bericht over een schrijnend tekort aan goed personeel in de zorg. Dit sluit ook aan op wat we terugzien in de data van Indeed. Dit jaar werd er 72% minder gezocht naar vacatures voor verpleegkundigen. Het tekort aan personeel in de zorg kan resulteren in een te hoge werkdruk, onmogelijke roosters en onveilige patiëntsituaties. Dit kan een mogelijke oorzaak zijn van de afgenomen interesse in dit vakgebied.
 5. De opening van Hudson’s Bay
  Eerder dit jaar opende warenhuisketen Hudson’s Bay in Nederland zijn eerste winkels. In december 2016 kondigde het bedrijf al aan daarvoor 2.500 werknemers te willen aannemen. Daarnaast meldde het bedrijf afgelopen maart nog eens 1.800 ‘millennial-minded’ mensen te zoeken. Dat verklaart dan ook de explosieve groei van de zoektocht naar Hudson’s Bay-vacatures. Volgens data van Indeed nam het aantal zoekopdrachten naar vacatures van het warenhuis toe met bijna 2.350%.

Sander Poos, managing director Indeed Benelux: “Bij Indeed hebben we gedetailleerd inzicht in 6 TB (terabyte) aan arbeidsmarktdata per dag. Deze data analyseren we en zetten we in om trends in kaart te brengen en klanten een overzicht te bieden van huidige marktcijfers, maar ook om een goed beeld te geven van hoe kandidaten zoeken. Op deze manier helpen wij kandidaten bij het vinden van een baan. Om het grootste talent te vinden, moet het talent jou kunnen vinden, maar dat hangt wel nauw samen met het vermelden van de zoektermen in vacatures waar de doelgroep naar op zoek is.”

Bron: Indeed

Lees ook: Te weinig werklozen voor vele vacatures

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer