Minder vacatures, maar wel groei vacatures bij uitzendbureaus

0

Hoewel er veel minder nieuwe vacatures zijn sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, hebben uitzend- en werving en selectiebureaus voor de tweede week op rij juist meer vacatures. De uitzendbureaus vormen het ‘stootkussen van de arbeidsmarkt’.

Dat blijkt uit data van Intelligence Group en Jobdigger.

In het bedrijfsleven blijft het aantal vacatures fors afnemen. In de eerste vier weken van de crisis (15 maart tot 12 april) ligt het aantal vacatures gemiddeld 32% lager dan in de eerste 10 weken van 2020 (van 5 januari tot 14 maart)

Meer vacatures uitzendbureaus

Maar in week 15 (tot en met 12 april 2020) laten uitzend- en werving & selectiebureaus voor de tweede week op rij een (week-op-week) groei zien in het aantal nieuwe vacatures. Dit wordt voor een deel bepaald door seizoensarbeid en deels de tijdelijke vraag (piek- en ziek) van beroepen als postbodes, thuiszorgmedewerkers.

Opvangen ziek en piek

Opvallend is dat sinds het begin van de coronamaatregelen op 15 maart er bijna 200.000 nieuwe vacatures online zijn bijgekomen. Dat is ondanks een krimp ten opzichte van het begin van het jaar een zeer groot aantal, stelt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group. “In de vraag naar personeel zien we weliswaar krimp, maar tegelijkertijd is in absolute termen de vraag groot en zien we dat de vraag vanuit bureaus groot blijft en de krimp in vacatures beperkt. Zij lijken daarmee een stootkussen te vormen op de arbeidsmarkt en ook de vraag naar seizoensarbeid en piek en ziek op te vangen.”

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Coronacrisis: kwart minder vacatures, wel belangrijke rol uitzenders

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer