Mismatch vraag en voorkeur op arbeidsmarkt

0

Er is een mismatch tussen aanbod van banen en de vraag van werkzoekenden. Er is grote behoefte naar arbeidskrachten in ICT en techniek, maar die beroepsgroepen zijn niet populair bij jongeren.

‘Wat ons opvalt is dat de vraag van onze klanten en de wens van kandidaten nogal uiteen loopt. Er is volop werkgelegenheid in ICT en Techniek. Die beroepsgroepen staan echter niet in de top vijf van werkzoekenden”, licht Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Nederland, toe.

Randstad onderzocht het afgelopen kwartaal in welke beroepsgroepen de meeste vacatures beschikbaar zijn en in hoeverre dat overeenkomt met de vraag van kandidaten.


Top 5 beroepsgroepen waarvoor bedrijven kandidaten zoeken:

  1. IT
  2. Verkoop
  3. Administratief en klantenservice
  4. Engineering
  5. Installatie, reparatie en onderhoud

(Bron: Jobfeed januari 2014)

Top 5 gewenste functies van werknemers:

  1. Administratief
  2. Onderwijs
  3. Sociaal maatschappelijk
  4. Verkoop – commercieel
  5. Directie / management

(Bron: BAS, december 2013)


Realistische baan

‘Wat ons verbaast, is dat de populariteit onder werkzoekenden ondanks de aanhoudende vraag binnen ICT en techniek nauwelijks is gestegen’, aldus Ten Hoonte. Ondanks de hoge jeugdwerkloosheid zijn jongeren minder dan andere leeftijdsgroepen bereid om in de techniek te werken vooral omdat ze onbekend zijn met het vakgebied, zo concludeert Randstad.

Voor kandidaten die werk zoeken heeft Hoonte het volgende advies. ‘Blijf realistisch. Als je op zoek bent naar werk, kijk dan waar de kansen liggen. Zoek een realistische baan op weg naar je droombaan.’

Bron: Randstad

Lees ook: DNB: slechtere aansluiting arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer