Vraag naar hoger opgeleiden groeit

0

In januari steeg het aantal vacatures voor hogere opgeleiden met 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. En het vierde kwartaal van vorig jaar is de vraag naar hogeropgeleiden met maar liefst 14% gestegen.

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden is over heel 2013 gestegen met 6% ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt over 2013 van Yacht.

‘Dubbele trendbreuk’
Dick Koopman, directeur bij Yacht, spreekt van een ’trendbreuk’.  De vraag naar hogeropgeleiden loopt voor op de economische opleving en dat is anders dan in voorgaande perioden. Sinds begin 2013 zien we een omslag van krimp naar groei in de vacatures voor hogeropgeleiden, terwijl de economie pas in het derde kwartaal 2013 een voorzichtig herstel liet zien.

Koopman vervolgt: ‘Eigenlijk kunnen we spreken van een dubbele trendbreuk: In het verleden zagen we dat eerst de economie aantrok, waarop een toenemende vraag naar tijdelijke productiekrachten volgde. Bij het herstel in 2011 (dat helaas niet doorzette vanwege de Griekenlandcrisis) was het al opmerkelijk dat de vraag naar hogeropgeleide technici groter was dan de vraag naar productiekrachten en lager opgeleid technisch personeel. En deze trend zet zich voort. Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie; dat geldt ook voor de industrie waar de maakindustrie plaats heeft gemaakt voor high tech.’

Tweespalt arbeidsmarkt
De positieve gevolgen voor de HBO/WO’er pakken dan ook negatief uit voor de (V)MBO’er. In een markt waar werkgevers meer kunnen krijgen voor minder krimpt deze markt met 13% in het 4e kwartaal van 2013. Yacht stelt dat dit komt doordat werkgevers de spelregels nog kunnen bepalen op de arbeidsmarkt. Waar voorheen een MBO’er kon starten en doorgroeien wordt er nu meteen om een HBO’er gevraagd.
En omdat Nederland steeds meer een kenniseconomie wordt, ontstaat er volgens Yacht een tweespalt op de arbeidsmarkt: of je beheerst een ambacht (timmerman, stukadoor of kok) of je bent hoger opgeleid. Aan MBO’ers is dan minder behoefte.

Bekend patroon
Naast een trendbreuk, ziet Yacht echter ook een bekend patroon terugkeren dat duidt op een herstellende economie. Zo trekt eerst de vraag naar technici en ict ‘ers aan. In vervolg daarop is er een grotere behoefte aan marketeers voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten in een markt die steeds competitiever wordt. En als gevolg daarvan een toenemende vraag naar communicatiespecialisten om de producten en diensten wereldkundig te maken. Financieel deskundigen worden weer in de breedte gevraagd. Dit zijn de patronen zoals we die in het verleden ook zagen in de vraag naar hogeropgeleiden en duiden op het doorzetten van het economisch herstel.

Bron: Yacht

Lees ook: Groeiend optimisme in flexbranche

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer