Mkb kiest steeds vaker voor flex

0

Meer dan de helft van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wil dit jaar liever geen medewerkers in vaste dienst aannemen. De inzet van tijdelijke flexkrachten wordt door ruim de helft (52,3%) van de mkb’ers als ‘een goede manier’ genoemd om de groei van hun bedrijf te kunnen opvangen.

Dit blijkt uit onderzoek door Panelwizard in opdracht van Timing uitzendteam onder ruim 300 mkb-bedrijven.

Wet Werk en Zekerheid
Van de ondernemers die groei voorspellen, zegt 56,3% ‘terughoudend’ te zijn in het aannemen van vast personeel. De belangrijkste reden hiervoor is een toenemende behoefte aan meer flexibiliteit. Dit geldt voor 48,7% van de ondervraagden. Daarnaast worden de risico’s en kosten van ziekteverzuim (39,7%) en de verplichtingen van de Wet Werk en Zekerheid (33,7%) als belangrijke reden genoemd om te kiezen voor flexibel in plaats van vast personeel. Commercieel directeur Paul Haarhuis van Timing zegt hierover: ‘De overheid koppelt de huidige economische groei aan een verwachte toename van het aantal vaste banen. Maar deze groei leidt niet tot meer vaste contracten. Dit onderzoek bewijst dat mkb’ers een belemmering voelen om vast personeel in dienst nemen.’

De Wet Werk en Zekerheid, bedoeld om meer mensen met een flexcontract aan een vaste baan te helpen, heeft in de praktijk lijkt precies het tegenovergestelde effect, zo concludeert Paul Haarhuis op basis van het onderzoek. ‘Het bewijs is geleverd dat de groei van onze werkgelegenheid hieronder lijdt.’

Werving en selectie
Uit het onderzoek van Timing komt overigens ook naar voren dat 68,4% van de mkb-bedrijven de werving en selectie van nieuw personeel zelf doet en niet uitbesteedt.

Bron: Timing

 

Lees ook:

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer