NBBU-wedstrijd voor betere arbeidsmarkt

0

Nu de overheid volgens de NBBU met ‘achterhaalde maatregelen’ komt om misstanden op de arbeidsmarkt aan te pakken, wil de bond samen met Nyenrode Business Universiteit studenten door middel van een wedstrijd prikkelen om met betere oplossingen te komen.

De NBBU wil in 2014 mede aan de hand van de ideeën van de wedstrijddeelnemers een nieuwe, innovatieve blik op de arbeidsmarkt formuleren.

In het kader van het NBBU Sunrise-project roepen Nyenrode en de NBBU studenten van alle universiteiten en hogescholen op met creatieve oplossingen te komen voor één of meerdere van de volgende vijf thema’s: trends in de samenleving, de nieuwe werknemer, de nieuwe werkgever, de rol van bemiddelaars en de optimale arbeidsmarkt.

De wedstrijd is opgezet met behulp van beleidsmakers uit diverse sectoren, waaronder ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten, André Timmermans (UWV) en Doekle Terpstra van InHolland. Zij hebben voor elk thema vragen geformuleerd. De informatie staat op de Sunrise-site van de NBBU. In 2014 maakt een jury onder leiding van Nyenrode bekend welk studentenproject als beste wordt beoordeeld. De winnaar krijgt 5000 euro.

Ultieme doel
De afspraken in het Sociaal Akkoord zijn volgens NBBU-directeur Marco Bastian gericht op het terugdringen van flexibele arbeid en het loodsen van werkenden naar een vast dienstverband. ‘Maar een vast dienstverband is niet meer voor het leven, de arbeidsmarkt wil mobiliteit en flexibiliteit. We moeten zorgen dat mensen zichzelf blijven ontwikkelen. Om te komen tot het ultieme doel: de inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen die wil werken, kàn werken.’

Volgens hoogleraar interim management Leo Witvliet van Nyenrode en wetenschappelijk begeleider van NBBU Sunrise, zit innovatie niet in beheersen, maar in loslaten. ‘Een deel van de crisis is te wijten aan verouderde sturingsmechanismen, waarbij de creativiteit en verantwoordelijkheid die medewerkers voelen niet gebruikt worden,’ zegt hij.

Bron: NBBU

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer