Online vacaturemarkt is helemaal niet zo transparant

0

Een baan zoeken lijkt gemakkelijker te zijn geworden door internet. Maar het tegendeel is waar. De kandidaat ziet door de bomen vaak het bos niet meer. Tien redenen die aantonen dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt helemaal niet zo goed is afgestemd.

Dat stelt de Intelligence Group die samen met Arbeidsmarktkansen.nl een white paper hebben gepubliceerd waarin aan de kaak wordt gesteld wat er mis Nederlandse vacaturemarkt. Conclusie is dat internet, politiek en de nieuwe verdienmodellen de arbeidsmarkt juist de afgelopen 20 jaar juist minder transparant hebben gemaakt.

Tien redenen die aantonen dat de arbeidsmarkt niet zo transparant is:

  1. Er zijn meer dan 13.000 websites die alleen maar vacatures tonen
  2. Er zijn meer dan 50.000 websites waarop vacatures staan
  3. Wildgroei aan functiebenamingen; we onderscheiden ongeveer 430 beroepsgroepen, en bedenken daar meer dan 200.000 verschillende namen voor
  4. Online vacatures zoeken is een kunst die niet iedereen beheerst; iemand die 20 jaar voor het laatst heeft gesolliciteerd weet niet (goed) hoe hij of zij op internet naar relevante vacatures moet zoeken
  5. Er staan veel spookvacatures online (6% van de vacatures staat langer dan 13 weken open)
  6. Vaak geen heldere vacatureteksten; uit een steekproef blijkt dat in 9% van de gevallen zelfs helemaal niets over de functie in de vacaturetekst stond.
  7. Gemiddeld staat een vacature op zes verschillende websites (hoge doublurefactor)
  8. Werkgevers posten op andere websites dan die waarop werkzoekenden kijken; resellers van vacaturesite adviseren kanalen waar zij goede marge op maken, en dat zijn niet per se de kanalen waar kandidaten zoeken.
  9. Het UWV verstrekt uitkeringen, maar helpt niet met zoeken
  10. Sectoren zijn in silo’s georganiseerd; er zijn allerlei belemmeringen om van sector of branche te veranderen

De white paper ‘De beroepsbevolking heeft recht op een transparante arbeidsmarkt’ is gratis te downloaden.

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Ruim een vijfde meer online vacatures in 2017

Op 17 april 2018 vindt het congres Futureproof Recruitment plaats. Futureproof Recruitment is hét event voor recruiters vol vooruitstrevende technologieën en -oplossingen. Met inspirerende keynotes, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden. Kom NU in actie om het talent van morgen aan te trekken!  Na deze dag weet u uw recruitmentstrategie optimaal en toekomstbestendig in te zetten. Inschrijven kan online.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer