Werkgevers zeer optimistisch over banengroei

0

Het optimisme over de arbeidsmarkt is bij Nederlandse ondernemers weer terug op het niveau van voor de crisis. Werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het tweede kwartaal groeit met 9%. Ten opzichte van het eerste kwartaal is dat een toename van 5 % en die stijging is de hoogste in twaalf jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van uitzender Manpower onder 750 werkgevers in Nederland.

Meer personeel aannemen

In alle sectoren verwachten werkgevers meer personeel aan te nemen. Ondernemers in de bouwsector zijn het meest positief gestemd. De groei ligt in zes van de negen sectoren in de dubbele cijfers met de bouw als uitschieter op 17%. Alleen in de overheid en maatschappelijke dienstverlening (plus 1%), de transport-, opslag- en communicatiesector (+ 4%) en de groothandel, detailhandel en horeca (+8%) blijft de groei onder de 10%.
De financiële sector is na twee kwartalen met grote krimp weer positief gestemd. Daar ging de zogenoemde werkgelegenheidsverwachting van 2% naar 15% groei.

Werkgelegenheid Europa

In vrijwel alle Europese landen denken werkgevers dat de werkgelegenheid toeneemt. Alleen in Italië denken ondernemers dat er 1% minder personeel wordt geworven. In de Verenigde Staten zijn werkgevers ondanks een lichte afname ten opzichte van het vorige kwartaal nog altijd vol vertrouwen over de arbeidsmarkt. Amerikaanse ondernemers denken dat de werkgelegenheid met 18% zal groeien.

Bron: ANP

Noot van de redactie: in december vorig jaar stelde Manpower nog dat werkgevers minder optimistisch waren over de groei van de werkgelegenheid in het eerste kwartaal 2018. Die zou ‘slechts’ +4% zijn. Als verklaring hiervoor gaf José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup, dat de werkgelegenheidsverwachting lager was door de krappere arbeidsmarkt en de bijbehorende problemen die werkgevers ervaren bij het vinden van het juiste personeel, veroorzaakt door de huidige economische groei.

 

Meer weten over videorecruitment? Remco Hergaarden, oud-recruiter en medeoprichter van videoproductiebedrijf 100milliseconds, is een van de sprekers op het congres Future Proof Recruitment op 17 april. Futureproof Recruitment is hét event voor recruiters vol vooruitstrevende technologieën en -oplossingen. Met inspirerende keynotes, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden. Kom nu  in actie om het talent van morgen aan te trekken!  Na deze dag weet u uw recruitmentstrategie optimaal en toekomstbestendig in te zetten. Inschrijven kan online.

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer