Payrollers willen af van bijzondere ontslagregels

0

De payrollbranche roept de politiek op om gezamenlijk te komen tot een regulering van de payrollsector. De branche onder aanvoering van de VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen) heeft als inzet een branchebreed payrollkeurmerk dat transparantie en kwaliteit van de dienstverlening moet borgen. De branchevereniging is voor afschaffing van de bijzondere UWV-beleidsregels bij ontslag voor payrollmedewerkers.

 

Dit zijn enkele resultaten van een overleg tussen payrollondernemingen op 23 oktober in Bunnik.

In Bunnik waren 80 payrollondernemingen bijeen. Zij spraken uitgebreid over de wijze waarop de kwaliteit van payrolling verder kan worden verbeterd.

VPO: ‘Ondanks de groei van deze dienstverlening in de afgelopen jaren is er ook discussie over payrolling, ook in de politiek. Daarbij ligt de nadruk veelal op de ontslagpositie van de payrollmedewerkers. De branche neemt in deze discussie zijn verantwoordelijkheid door te pleiten voor een goede regulering in het belang van payrollmedewerkers, payrollbedrijven, opdrachtgevers en de Nederlandse economie’. De VPO doet dat het liefst samen met de overheid, omdat publiek-private aanpak volgens hen werkt. ‘Verbieden of bestrijden van payrolling heeft geen zin. Dat beschadigt de economie en zorgt er bovendien voor dat er inferieure flexvormen voor terugkomen’, aldus VPO.

Arbeidsvoorwaarden
Payroll in goede banen leiden werkt volgens het VPO wel. Ook de brancheorganisaties ABU en NBBU die bij de discussie zijn betrokken, pleiten voor goed gereguleerde flexibiliteit in de arbeidsmarkt, dus ook van payroll. Daarom zijn de brancheorganisaties voor (zelf)regulering middels een payrollcertificaat. ‘Ondernemingen streven naar een duurzaam payrollproduct op basis van goede arbeidsvoorwaarden, met een degelijke ontslagbescherming, met professioneel werkgeverschap en werkzekerheid voor payrollkrachten, gebaseerd op het van-werk-naar-werk principe’, aldus VPO.

Ontslagpositie
De brancheorganisaties vragen de overheid om deze zelfregulering met kracht te ondersteunen. De brancheorganisaties zien de bijzondere ontslagregels inzake payrolling van UWV het liefst verdwijnen, zodat er ook op dat terrein geen onderscheid meer is tussen medewerkers bij een opdrachtgever.

Aansluiting
VPO-voorzitter Jeu Claes is positief over de ontwikkelingen in het overleg van payrollondernemingen:
‘Ik ben blij met de beweging die we als payrollbranche maken en ik hoop en verwacht dat we daarmee weer meer aansluiting bij de bonden en de politiek vinden. Payroll heeft een duidelijke functie in de arbeidsmarkt. Het creëert voorwaarden voor nieuwe banen.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer