Personeelstekort in zorg loopt snel terug

0

Het personeelstekort in de zorg loopt sneller terug dan verwacht. Het kabinet pompt veel geld in deze sector om het personeelstekort terug te dringen. Het aantal mensen dat de zorg verlaat neemt echter ook toe.

“Deze cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn”, aldus het ministerie van VWS. Dat verwacht in 2022 een tekort van 80.000 en mogelijk zelfs 55.000 medewerkers in de zorg. Vorig jaar werd nog uitgegaan van een oplopend personeelstekort in de zorg van 100.000 tot 125.000 in 2022.

Volgens het CBS neemt het aantal zijinstromers en herintreders toe. Ook komen er meer afgestudeerden uit het zorgonderwijs. Woensdag meldde VWS al dat er de afgelopen twee jaar 18.500 medewerkers in de verpleeghuiszorg bij waren gekomen.
In het derde kwartaal van 2018 nam de uitstroom wel met 6% toe vergeleken met een jaar eerder. Dat was een stijging met ongeveer 7.000 mensen. Ook nam in diezelfde periode het ziekteverzuim licht toe.

Personeelstekort

Al jaren zijn er berichten over grote personeelstekorten in de zorg. Het UWV schatte vorig jaar het aantal banen in de zorg  op 1,1 miljoen, waarmee de zorg de grootste arbeidsmarktsector van de Nederlandse economie is.
Door personeelsschaarste gaf vorig jaar meer dan de helft van de werkgevers in de zorg aan moeite te hebben om de vacatures te vervullen. De moeilijk vervulbare vacatures zijn met name: Verzorgende ig (mbo-3), verpleegkundige mbo-4, gespecialiseerd verpleegkundige ziekenhuis, wijkverpleegkundige, verpleegkundig specialist (hbo) en medisch specialisten (wo-niveau).

Bron: ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer