Vier op de tien flexkrachten missen kennis en vaardigheden

0

Bijna vier op de tien (37%) van de flexwerkers en medewerkers met onregelmatige en ploegendiensten hebben bijscholing nodig nadat ze zijn aangenomen.

Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van workforce management software. Aan het onderzoek deden 1.000 werkgevers mee van organisaties uit verschillende branches en met verschillende groottes. Het onderzoek is gericht op zogenoemde blue collar workforce in Nederland.

Persoonlijke vaardigheden

Meestal is bijscholing nodig waar het gaat om specialistische kennis en vaardigheden (46%), wat op zich natuurlijk logisch is als een flexkracht bij een bedrijf aan de slag gaat. Maar opvallend is dat ook samenwerkings- en communicatievaardigheden veelvuldig moeten worden opgekrikt (42%). In de praktijk blijkt dat veel bijscholing (39%) is gericht op ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden zoals tijdmanagement, prioriteren en plannen.

Gevolgen voor bedrijven

Het gebrek aan kennis en vaardigheden van flexkrachten heeft grote gevolgen voor bedrijven. Zo zorgt het volgens 46% van de werkgevers voor een verhoogde werkdruk onder de rest van het personeel. Daarnaast leidt het tot moeilijkheden om aan de vereiste kwaliteitsnormen te voldoen (32%). Tot slot stelt 31% van de werkgevers dat een tekort aan kennis en vaardigheden het introduceren van nieuwe processen belemmert. Werkgevers denken dat een tekort aan specialistische kennis en vaardigheden een daling van 13% in de bedrijfsgroei kan veroorzaken.

Investeren in flexkrachten

Erik Fjellborg, ceo van Quinyx, over de resultaten van dit onderzoek: “Het bijbrengen van de benodigde kennis en vaardigheden is niet binnen één dag gedaan. Toch toont ons onderzoek aan dat werkgevers bereid zijn om zinvolle veranderingen voor medewerkers in hun bedrijf door te voeren en zo aantrekkelijker te worden voor de flexibele workforce. De juiste instelling is er dus. Om daadwerkelijk tot resultaat te komen zullen werkgevers moeten investeren in hun flexibele personeel, door ze de benodigde trainingen en bijscholingsmogelijkheden te bieden. Zorgen voor bekwaam personeel is namelijk essentieel voor toekomstige productiviteit en economisch succes. ”

Het onderzoek is te downloaden op de site van Quinyx.

Bron: Quinyx

Lees ook: Flexkrachten voor onregelmatige diensten lastig te werven

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer