Tempo Team wil met campagne vooroordelen oudere werknemers wegnemen

7

Ook al is de komende jaren al het beschikbare arbeidspotentieel nodig om de vergrijzing op te vangen, blijkt dat oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk hun weg naar werk vinden.

Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig 
Momenteel zijn dat er 150.000 en dat aantal is stijgende. CBS onderzoek toont aan dat een 50 plusser gemiddeld twee keer zo lang werkloos is als iemand onder deze leeftijdsgrens. Hardnekkige vooroordelen zitten een objectieve beoordeling nog steeds in de weg: oudere werknemers zouden duurder, vaker ziek en minder productief zijn. Deze kwalificaties worden ongenuanceerd toegekend, waarbij wordt vergeten dat een ervaren arbeidskracht veel positieve eigenschappen meebrengt. Via radio, televisie, internet en bijeenkomsten gaat uitzendorganisatie Tempo-Team  de achtergestelde positie van de oudere werkzoekende ter discussie stellen. Centraal thema hierbij: oudere werknemers, van vooroordelen naar voordelen.

We worden ouder, vitaler en willen ook langer doorwerken. Tegelijk worden werknemers van 45+ al snel als oud en daarmee ‘over de top’ gekwalificeerd. Suzanne Jungjohann, Directeur Human Resources bij Tempo-Team: “Dit achterhaalde denken moet  veranderen. Het is toch bizar dat je op de helft van je werkbare leven al een soort van stempel opgeplakt krijgt? Deze tweede helft van je werkbare leven ben je waardevoller, juist vanwege je ruime ervaring en opgebouwde kennis.”

De bereidheid om door te werken tot het 65ste levensjaar groeit ook. Jan Fekke Ybema, senior onderzoeker bij TNO: “En die bereidheid wordt ook steeds groter. Zaken als VUT en prepensioen zijn niet meer van deze tijd. Werknemers moeten zich rond hun 50ste gaan afvragen: wat wil ik later worden?”

Tempo-Team gaat bij bedrijven de dialoog opstarten en de echte feiten en cijfers over oudere werkzoekenden en werknemers toelichten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het salaris na het 45ste jaar in de regel nog maar marginaal stijgt. Het inkomensverschil tussen de categorie 35 – 45 jaar en 45+ is klein. Uit cijfers blijkt ook dat oudere werknemers niet vaker ziek zijn. Ze zijn incidenteel wel langer ziek. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed werkklimaat en goede verzuimbegeleiding. Voor wat de productiviteit betreft, het is nooit aangetoond dat oudere werknemers daar laag op scoren. Recent buitenlands (Duitsland) onderzoek toont aan dat oudere werknemers juist productiever zijn dan jongere. Door hun ervaring weten ze situaties direct goed in te schatten en werken daarom effectief.

Hoog tijd dat de echte feiten onder ogen worden gezien
Jungjohann: “Het is nu echt tijd om oudere werknemers op hun juiste waarde te beoordelen. Hun kennis en expertise is zeer waardevol. We gaan bij het aanbieden van kandidaten daarom ook zo veel mogelijk een leeftijdsmix van kandidaten presenteren. Het gaat er tenslotte om wat mensen kunnen, willen en bijdragen aan een team, niet om hoe oud ze zijn. En ik nodig zowel werkgevers als werknemers uit om de site Blijfbezig.nl te bezoeken. Daar staan negen stellingen over arbeidsparticipatie van 45+ers waarop bezoekers kunnen reageren. Het is echt belangrijk dat dit actuele HR-thema hoog op de agenda komt, we de echte feiten onder ogen zien en daar vervolgens naar gaan handelen”. 

Klik hier om de YouTube-video over vooroordelen 45plussers te bekijken.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

7 reacties

 1. Rob van Hilten op

  @onterecht Valt zeker niet goed te praten. Het veranderen van zulk gedrag is ook een van onze interne speerpunten. We weten uit eerdere ervaringen dat ook wij ons daar schuldig aan gemaakt hebben, maar als het goed is, gebeurt dit niet meer. Hou me op de hoogte als je dat nog wel ervaart.

 2. Onterecht?? op

  Waarom zijn er dan TT vestigingen die oudere kandidaten niet inschrijven? Wel een hypocriet en tendentieus stukje.Je moet er niet over praten…laat het dan maar eens zien!

 3. Ik denk dat iedereen zich er schuldig aan heeft gemaakt in het verleden en ik denk ook Tempo-Team. Ik als 45-plusser juich dit speerpunt toe van Tempo-Team dat zij in de bres springen voor ons. Chappeau Tempo-Team!

 4. komt op mij ook hypocriet over. Enige reden dat TT zich op deze markt begeeft, is omdat de jongeren vijver uitgeput raakt. Ik zou mij daar als oudere zeker niet in gaan schrijven.

 5. margo werring op

  Wat je er ook van vinden kan, persoonlijk ben ik onder de indruk van de campagne. En voor bovenstaande schrijvers, TT zal er nu ook naar moeten handelen. Dat is winst toch? Goede campagne.

Reageer