ABN: ‘Uitzendbranche kan honderden miljoenen euro’s mislopen’

0

Door de economische groei zit de zakelijke dienstverlening – met de uitzendbranche voorop – flink in de lift. Maar de vraag naar personeel is zo groot dat de uitzendbureaus moeite hebben geschikt personeel te vinden. Daardoor kunnen uitzendbureaus honderden miljoenen euro’s mislopen.

Dat stelt ABN Amro in haar Sectorprognose Zakelijke dienstverlening 2018.

Zo verwacht ABN AMRO in 2018 voor de uitzendbranche een omzetstijging van 6% en in 2019 van 5%. Tegelijkertijd kampt deze sector met een enorm personeelstekort. Het werven van arbeidskrachten wordt steeds lastiger en dat zet de marges onder druk. Dit is volgens ABN AMRO een serieuze belemmering voor groei: niet alleen voor uitzendbureaus, maar óók voor de sectoren die zij van personeel voorzien. Mede door het tekort aan arbeidskrachten kan het mislopen van omzet in de uitzendsector in 2018 oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Personeelstekort en mismatch

Hoewel de seinen voor de zakelijke dienstverlening op groen staan, heeft dit succes ook een keerzijde, stelt Kasper Buiting, Sector Econoom Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO. “De zakelijke dienstverlening profiteert in de komende jaren van de economische groei. Er is veel vraag naar de diensten die de sector, als smeerolie van de economie, biedt en we zien dit ook terug in de verwachte groei van de meeste branches. Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met een enorm personeelstekort. Zo vraagt de technologische ontwikkeling om andere profielen en is omscholing vereist om de databases van uitzenders aan te laten sluiten op de vraag. Bedrijven die er niet in slagen vacatures te vervullen, worden in hun groei belemmerd. De vraag die zich nu opdringt, is: hoe lossen we de mismatch op? Door binnen een vakgebied gericht op zoek te gaan naar de kwaliteiten die óók kunnen worden ingezet in andere disciplines. Zo kunnen uitzenders anticiperen op de benodigde, toekomstige kennis en competenties en geschikte werkzoekenden vanuit andere disciplines koppelen aan de juiste werkgevers.”

De Sectorprognose Zakelijke dienstverlening 2018 van ABN Amro staat online.

Bron: ABN Amro

Lees ook: Han Mesters (ABN Amro): “Het is een gevaarlijke tijd voor flexondernemers”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer