Ruim vier op de tien werkgevers wil meer personeel aannemen

0

44% van de werkgevers in Nederland wil in het vierde kwartaal van dit jaar nieuw personeel aannemen. met name in de bouw en financiële dienstverlening wordt een grotere vraag naar personeel verwacht. De horeca verwacht tot eind van het jaar de minste personeeluitbreiding.

Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek onder wereldwijd 42.000 werkgevers, waaronder 500 in Nederland.

Tegenover de 44% van de Nederlandse werkgevers die het personeelsbestand willen uitbreiden in de periode van september tot en met december, staat 16% die het personeelsbestand juist wil verkleinen. Het zogenoemde netto werkgelegenheidscijfer komt daarmee op +28%.

Vergeleken met vorig kwartaal en vorig jaar neemt de groei van de werkgelegenheid af. Vorig kwartaal was het werkgelegenheidscijfer +35% procent en vorig jaar +39%.
“We zien dat de arbeidsmarkt reageert op de huidige economische ontwikkelingen”, zegt  Mark Cahill, algemeen directeur bij ManpowerGroup Nederland. “Ook wij zien de zorgelijke cijfers over hoge inflatie en de rem van de economische groei. Er is al een geruime tijd sprake van krapte op de arbeidsmarkt. In bijna iedere sector is, ondanks de genoemde economische ontwikkelingen, nog steeds personeelstekort.”

Bouw en financiële sector

Deze grootste vraag naar personeel in Nederland is te zien in de bouwsector met een werkgelegenheidscijfer van +45% en de financiële sector (+40%). De horecasector laat de laagste vraag zien (+9%). In alle sectoren is overigens sprake van een afvlakking van de groei.

Opvallend is dat de grotere organisaties (+250 medewerkers) in Nederland, net als wereldwijd, de meeste behoefte aan personeel hebben.

Nederland boven Europees gemiddelde

Ook op Europees niveau geeft een meerderheid van de werkgevers aan komend kwartaal op zoek te zijn naar personeel; 38% van de Europese werkgevers geeft aan meer personeel aan te willen nemen, 19% wil het personeelsbestand verkleinen, 40% verandert niks en 3% weet het niet. Dat resulteert in een werkgelegenheidscijfer van +19% en betekent dat Nederland net als vorig kwartaal nog steeds flink boven het Europees gemiddelde zit in vraag naar personeel.


Lees ook:
Krapte dwingt bedrijven eisen sollicitanten bij te stellen

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer