‘Aanpak ontslagrecht uitdaging voor uitzenders’

0

De eventuele versoepeling van het ontslagrecht kan slecht nieuws zijn voor de uitzendbranche.

Dat stelt ING in een woensdag gepubliceerd rapport over de branche.

Volgens de bank neemt het aantal medewerkers met een vast contract toe als de ontslagbescherming wordt verlaagd. Werkgevers kunnen in die situatie tegen lagere kosten afscheid nemen van medewerkers met een vast contract, waardoor het risico van een overeenkomst voor onbepaalde tijd kleiner wordt.

ING wijst daarbij naar de ontwikkelingen op de Deense arbeidsmarkt, waar een soepel ontslagrecht wordt gekoppeld aan scholing, relatief hoge uitkeringen en hulp voor werkzoekenden. Die situatie wordt vaak als voorbeeld genoemd voor Nederland. Voor de Nederlandse uitzendbranche stemt het Deense voorbeeld echter weinig hoopvol, constateert de bank.

De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt biedt ook kansen voor de uitzendbranche, stelt ING. Zo zullen werknemers naar verwachting vaker van baan wisselen, waardoor de rol van werving- en selectiebureaus kan groeien. Daarnaast kan de branche meehelpen om de arbeidsmobiliteit van ouderen te vergroten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer