Arbeidsbemiddelaar Heroyam: springplank voor nieuwkomers

0

Na een vliegende start vorig jaar als ‘sociale arbeidsbemiddelaar’ van Oekraïense vluchtelingen, verbreedt Heroyam zijn scope naar alle nieuwkomers in Nederland. “Taal is het grootste obstakel”, zegt mede-oprichter Hans Drijver.

Een kleine maand na de start begin 2022 had Heroyam de eerste Oekraïense vluchtelingen in Nederland aan het werk. Een prestatie van drie jonge ondernemers uit Zwolle die, ongehinderd door enige kennis van de markt, met Heroyam de uitzendwereld betraden. Die naam is afgeleid van de Oekraïense leus ‘heroyam slava’. “Vrij vertaald betekent het ‘glorie aan de helden’”, vertelt Hans Drijver, een van de drie oprichters. Het succes kreeg veel (media)aandacht en allerlei partijen, van (inmiddels demissionair) minister Van Gennip tot de ABU halen het jonge bureau graag aan als showcase.

Alle nieuwkomers in Nederland

Ruim een jaar na de vliegende start verbreedt Heroyam de scope van Oekraïense mensen naar alle nieuwkomers in Nederland. “Onze missie is alle vluchtelingen, asielzoekers en statushouders aan werk te helpen. Inmiddels werken we dus ook in het Arabisch.” Het model dat ze hebben opgezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen, laat zich goed vertalen naar die andere groepen, aldus Drijver. “Vaak is het grootste obstakel het ontbreken of gebrek aan beheersing van de Nederlandse taal. Wij hebben collega’s die Nederlands of Engels spreken én Oekraïens, Arabisch of Russisch. Met elkaar spreken we Engels, dat is de voertaal.”

Taal is alles

“We zeggen ook weleens dat we mensen helpen met een afstand tot de arbeidsmarkt op het gebied van taal”, zegt Drijver. “Heel veel gaat over taal. Daarom bieden we werknemers Nederlandse taalles aan. En voor opdrachtgevers nemen we vaak een stuk communicatie over, van contracten tot planningen.” Ook geeft Heroyam intensieve begeleiding. Zo gaat de eerste dag vaak een jobcoach mee. “Die helpt gerust een halve dag mee met inwerken en vertalen. Ook vertalen we vaak werkinstructies voor opdrachtgevers en als een functioneringsgesprek is, gaan we erbij zitten om te vertalen.”

Sociale arbeidsbemiddeling

Het kan volgens Drijver omdat de oprichters met elkaar in de statuten hebben vastgelegd dat ze alle winst terug investeren in de flexkracht: in taalles, een fiets of begeleiding op de werkvloer. ‘Sociale arbeidsbemiddeling’ noemt hij het. “Onze filosofie is niet zo veel mogelijk business uit de markt trekken, maar een goede dienst leveren en werkgelegenheid voor onze mensen creëren. Meer volgens het model van het familiebedrijf dus, met een langetermijnvisie in plaats van het Angelsaksische korte termijn winstdenken.” Als je aandeelhouders hebt die elk jaar een nieuwe Bentley moeten kopen, kun je niet investeren in begeleiding – stelt Drijver. “Wij kunnen dat wel door hoe we onze organisatie hebben ingericht.”

Opdrachtgever is uitdaging

Het verbreden van de doelgroep is ook deels voor de continuïteit van de eigen organisatie. “De organisatie staat, met eigen backoffice, met keurmerken en mensen. De stap naar andere vluchtelingen is heel logisch.” De ambitie is komende jaren meerdere vestigingen te openen en nog meer landelijk te werken. Grootste uitdaging is de opdrachtgever. “In sommige sectoren kan dit niet uit, omdat de marge in de keten zo klein is dat er geen ruimte is om te investeren in opleiding of vervoer.”

Springplank

Bij Heroyam staan nu 3000 werknemers ingeschreven. “Maar we hebben niet 3000 vacatures. We werken met een stuk of 25 opdrachtgevers, het liefst in startersbanen waar taal niet zo’n belangrijk component is. Dus schoonmaak, productie en distributie. En graag met grote bedrijven die landelijk werken, zodat iemand die vanuit een azc in Heerenveen naar een huurhuis in Zeeland wordt geplaatst, niet zijn baan hoeft te verliezen.”

Met goed inwerken en een taalcursus kan iemand na een jaar succesvol overgenomen worden. “Dat is wat wij willen zijn: de springplank van een ‘start- naar een hart-baan’.”

Heroyam

Oprichters: Hans Drijver (foto), Bart Dikkeschei en Ivo Nauta
Ervaring in de branche: nee
Gestart: maart 2022
Personeel in dienst: 11 (inclusief de drie oprichters)

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer