Boetes voor illegale arbeid niet betaald

3

Bedrijven die van de Arbeidsinspectie een boete krijgen voor het in dienst hebben van illegale werknemers of het onderbetalen van hun werknemers, betalen deze boete vaak niet.

 

Uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie van 2010 blijkt dat slechts 15 procent van de boetes voor onderbetaling daadwerkelijk wordt geïnd, zo meldt RTL Nieuws. Een jaar eerder lag dit percentage nog lager, namelijk op 6 procent.

Van de bedrijven die een boete krijgen voor het in dienst hebben van illegale werknemers, betaalt ongeveer de helft de boete. Voor het in dienst hebben van illegale werknemers is de boete 8000 euro per werknemer. Eerder dit jaar kondigde minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hij deze boete wil verhogen om malafide praktijken tegen te gaan. Om de verhoging van de boetes effectief te laten zijn, zal er iets moeten veranderen bij het innen van de opgelegde boetes. Minister Kamp hoopt dat inning door het centraal justitieel incassobureau ertoe leidt dat er meer geld binnenkomt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Ja, daar moeten ze nog even iets goeds op bedenken maar ik vindt het helemaal terecht dat malafide buro’s eens goed worden aan gepakt, zo krijgen de buro’s die het wel allemaal volgens de regels doen meer ruimte. Succes Minister!!

  2. Ik vindt dat bij het verhogen van de boete tegelijktertijd een oplossong moet komen voor het innen van de boetes. Het heeft anders geen zin om de boetes te verhogen als deze toch niet betaald worden. En ik ben het er mee eens dat de boete verhoogd moet worden en de minesterie moet strakker op de bedrijven zijn.

Reageer