Flexmarkt Omzetranglijst: elk flexbedrijf zijn eigen verhaal

0

De flexbranche kende vorig jaar een stevige groei van 18,8%. Maar die groei was niet gelijk verdeeld over de hele sector. Ieder flexbedrijf heeft zijn eigen verhaal. Flexmarkt duidt de cijfers aan de hand van de ervaringen van Manpower, BlueTrail Group, Linden-IT, Timing, The Specialist Group­­, OTTO Work Force, Staffing Associates Group en Synsel Techniek.

Dit artikel is gebaseerd op de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2022 die vandaag is gepubliceerd en online beschikbaar is voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Jochem van Dinther (Manpower)
Jochem van Dinther (Manpower)

Manpower: ‘veel op- en afschalen’

“We hebben in 2021 heel veel moeten op- en afschalen. Met name in de industrie ging het van sterk krimpen naar groei en weer terug. We moesten dus heel flexibel zijn en snel reageren,” zegt Jochem van Dinther, Director of operations van Manpower (nr 11). Zijn ervaring spreekt voor veel flexbedrijven in het afgelopen jaar.
Na de achtbaan die 2020 voor veel flexbedrijven was, keken we uit naar eindelijk weer een min of meer normaal jaar 2021. Maar een maandenlange lockdown – en geen ‘intelligente’ dit keer – zorgde er tot ver in de lente voor dat de samenleving in het teken van corona bleef staan.
Maar toen gingen de remmen ook echt los, met de hoogste economische groei in decennia. Wat in veel gevallen weer voor nieuwe problemen zorgde: want waar vind je al dat personeel? Om in december alsnog een keer overvallen te worden door een (voorlopig) laatste lockdown.

Timing: ‘Onze ambitie blijft de top 4’

2021 was een bescheiden revanche na een erg moeilijk coronajaar 2020, toen de gesloten horeca en een gekneveld Schiphol Timing flink parten speelden. Toch is Chief Commercial Officer Paul Haarhuis nog niet helemaal tevreden. “We hebben een bescheiden draaitje gemaakt. Maar we zitten nog ver af van het niveau van eind 2019. We zijn dus meer dan twee jaar terug in de tijd gezet. We zijn erg actief in de horeca, en daar was tot ver in de lente, en opnieuw in december, door de lockdowns weinig te beleven. Daarnaast hebben we niet geprofiteerd van GGD-opdrachten, waar dat bij een aantal collega’s wel het geval was. Toch was er sprake van een stabiele groei. Komend jaar verwacht ik dat we weer op ons niveau van voor corona zitten.”

Linden-IT: even een dipje

Directeur Gerbert Jan Valk van Linden-IT (nieuw binnen op nr. 87),  actief in de detachering van IT’ers, zag zijn bedrijf al jaren groeien als kool. Alleen tijdens de eerste maanden van corona kende Linden-IT even een dipje. “Maar vanaf augustus 2020 zagen we dat de aanvragen weer begonnen te lopen,” aldus Valk. “Dat najaar en ook in de winter van 2021 hebben we maandelijks meer dan vijftig nieuwe mensen laten instromen. En in de maanden daarna waren dat er maar tien of vijftien minder. Die hebben we allemaal weten te plaatsen.”
De tweede helft van 2021 heeft Valk enorm verrast. “Je merkte toen duidelijk dat bedrijven die tot dan toe nog wat huiverig waren, besloten: we moeten nu verder, laten we ervoor gaan.” Deels kwam dat ook door wat in de VS ‘The Great Resignation’ is gaan heten, aldus Valk. “Ook hier zie je veel mensen die ergens anders aan de slag gingen. Als opdrachtgevers dan niet snel nieuwe mensen kunnen vinden, komen ze bij ons uit.”

marktsegment
De verschillen tussen bedrijven in de Flexmarkt Omzetranglijst zijn groot; er zijn sterke stijgers, maar ook flinke dalers. Het hangt onder meer af van het marktsegment waarin het flexbedrijf actief is.

 

…Klik hier om het hele artikel te lezen…

 

Dit artikel, geschreven door Fons van Lier, is tevens gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer