Gaat Gilde DPA met Eiffel samenvoegen?

0

Gilde Equity Management heeft de directie en commissarissen van DPA vervangen en kondigt een nieuwe groeistrategie aan. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de detacheerder?

Detacheerder DPA heeft een nieuwe directie. In oktober zijn CEO Arnold van Mameren en CFO Désirée Theysse vervangen door Esther Huizinga en Hugo Leenders. Hun benoeming volgt op de overname door Gilde Equity Management en de bijbehorende beursexit die afgelopen zomer plaatsvonden. De oogst van ruim twee decennia DPA op Damrak is mager. De ondernemingswaarde bij beursgang was met nog geen 82 miljoen euro nagenoeg gelijk aan de uitklokwaarde: 80 miljoen euro. In de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 is eenzelfde stagnatie te constateren. De afgelopen tien jaar daalde DPA Groep van positie 24 in de ranglijst naar positie 27. Groeien gaat niet zomaar. Een nieuwe directie en een nieuwe strategie onder een nieuwe eigenaar moeten die alsnog brengen.

Lees ook: DPA ziet omzet dalen in eerste halfjaar

Nieuwe directie

Ook de raad van commissarissen is vervangen. Volgens afspraak, bevestigt ex-topman en scheidend commissaris Eric Winter aan Flexmarkt. De tweekoppige directie komt van Randstad. Huizinga was er verantwoordelijk voor grote klanten en de financiële sector. Ook Leenders was een geolied radertje in wat hij op LinkedIn ‘de blauwe machine’ noemt. Hij hield zich bezig met de groepsstrategie en fusies en overnames. Voor zijn Randstad-jaren werkte hij bij DPA.

Nieuwe strategie

Die nieuwe directie moet DPA weer laten bloeien, ronkt het persbericht van Gilde: ‘Vanuit een nieuwe en ambitieuze groeistrategie gaan we de komende jaren gericht investeren in onze dienstverlening, waarbij DPA zich positioneert als een strategische kennispartner voor onze klanten.’ Over de precieze strategie wil Huizinga pas volgend jaar iets kwijt. “Dat is nu nog te vroeg”, laat ze ons weten. Maar of DPA wel een nieuwe strategie nodig heeft? In een prikkelende analyse op FinancieelManagement.nl betoogde Leo van de Voort sceptisch dat Gilde moet doen ‘wat management en toezicht al jarenlang hebben nagelaten’. Het recept voor groei? Snijden in de overhead van 13%, adviseert Van de Voort, die ooit financieel directeur van rechtsvoorganger Flex Group Nederland was. ‘Saneren, herstructureren, en verpatsen. Daar zijn geen nieuwe strategische inzichten voor nodig.’

Nieuwe eigenaar

Naast saneren, herstructureren en verpatsen zijn private-equityfirma’s ook goed in kralen rijgen. Gilde Equity Management is sinds 2018 eigenaar van Eiffel, dat sterk op DPA lijkt: het Arnhemse adviesbureau plaatst juridische, financiële en supply-chainprofessionals bij grote organisaties en telt 700 werknemers – een tikje minder dan de 1.100 van DPA. Een eerste overname deed Gilde medio november 2020 met projectmanagementbureau Palladio. De 100 professionals vallen nu onder Eiffel.

dpa eiffel
* raming

Zou DPA niet samen verder kunnen met Eiffel? Misschien is dat waar Gilde op aanstuurt. Niet vreemd: groeien is Eiffel onder Gilde niet gelukt. Zette het bureau in 2018 nog 55 miljoen euro om, in 2020 is de omzet gedaald tot 53,8 miljoen euro. Daarbij is de omzet van Palladio vanaf de overnamedatum – naar rato en schatting goed voor ongeveer 1 miljoen euro – inbegrepen. De tot 33,3 miljoen euro opgelopen schuldenpositie drukt zwaar op de balans, die door de overnames is volgepompt met een immateriële activapost van 68,8 miljoen euro. Een impairment heeft nog niet plaatsgehad, maar onder de streep leed de moedervennootschap van Eiffel een verlies van 1,8 miljoen euro.

Zo’n fusiebedrijf zou een omzet van bijna 200 miljoen euro kunnen hebben. Maar zou het wezenlijk anders zijn dan de koers van het kwakkelende beursfonds DPA? Wij zijn benieuwd naar de plannen. Gilde reageerde niet op verzoeken om contact.

Lees ook: Overnames in de flexmarkt: ‘van nul naar volop dynamiek’

Dit artikel is geschreven door Wilbert Geijtenbeek voor Flexmarkt.

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer