Vorig jaar kende de flexmarkt minder overnames dan ooit, met het tweede kwartaal als dieptepunt. Maar het herstel is ingezet en de perspectieven zijn goed. “Er zijn genoeg flexbureaus beschikbaar voor verkoop en er zijn voldoende geïnteresseerde kopers.”
Dat stelt Roel ter Steeg, managing partner bij Corporate Finance International (CFI), in een interview met Flexmarkt.
“2020 wordt geen goed overnamejaar. Tenzij het na de zomervakantie weer losgaat, maar dan nog halen we het zeker niet meer in.” Dit was de inschatting van Roel ter Steeg, Managing Partner bij Corporate Finance International (CFI), in Flexmarkt magazine een jaar geleden. En inderdaad, 2020 is geen goed overnamejaar gebleken. Slechts 24 transacties, tegenover 43 fusies en overnames in 2019 en 42 in het jaar ervoor.
Sentiment keerde
Pieter de Vries, partner bij CFI. “Het sentiment in de markt keerde tegen het einde van 2019. Vanuit verschillende kanten begon het gevoel te ontstaan dat de markt wel eens op de top zou kunnen zitten en dat een kentering mogelijk aanstaande was.” Sommige private equity-partijen – in de afgelopen jaren steeds actiever in de flexsector – lieten om die reden flexdeals uit voorzichtigheid aan zich voorbijgaan. “Specifiek zag je bij Belgische partijen, belangrijke kopers in de afgelopen jaren, dat de Belgische markt in de tweede helft van 2019 al terugliep. Daardoor werden zij terughoudend met overnames in Nederland.”
‘Inhaaldeals’
“De inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) speelde in die periode, waardoor er onzekerheid heerste in de markt. Maar er was ook sprake van toenemende schaarste aan goede kandidaten”, zegt Jaap Veerman, associate bij CFI. De Wab, toenemende schaarste aan flexkrachten en toenemende voorzichtigheid eind 2019 – volgens Veerman is 2020 alleen al om die redenen een minder overnamejaar.
En toen begon de coronacrisis. Alsof iemand aan de noodrem trok, kwam de overnamemarkt abrupt tot stilstand. Het leidde wel tot een unicum, zegt Ter Steeg: nul transacties in het tweede kwartaal. “Ik houd me nu zo’n kwart eeuw bezig met flextransacties en ik heb nog nooit meegemaakt dat er geen enkele deal was in een kwartaal. De flexbranche is als people business ongelooflijk hard geraakt.”
“Partijen wilden de impact van de coronacrisis afwachten.” Na het lockdown-gat ging het overigens snel beter, met 17 overnames in het tweede halfjaar van 2020. “Een soort V-vormig herstel,” legt De Vries uit. “Die ook in 2021 tot nu toe verder voortzet. Deels door ‘inhaaldeals’ die nog niet waren afgerond, maar ook deels door nieuwe deals.”
Schaarste is bottelneck
Het begin van 2021 is sowieso goed te noemen, stelt Veerman. “Er is volop dynamiek in de markt, meer vertrouwen ook. De door sommige partijen gevreesde impact van de invoering van de Wab is geabsorbeerd. Verder lijkt de arbeidsmarkt iets minder gespannen dan dat hij eind 2019 en begin 2020 was. De schaarste van personeel zal naar verwachting wederom de bottleneck zijn voor een nog veel hardere groei van de flexmarkt, denkt Veerman.
2020 zal dan ook waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als een schakeljaar. “Ik vermoed dat het aantal overnames in 2021 dat van 2019 zal benaderen. Er zijn momenteel genoeg flexbureaus beschikbaar voor verkoop en er zijn ook weer voldoende geïnteresseerde kopers.”
Dit is een ingekorte, bewerkte versie van het artikel, geschreven door Paul Poley, dat afgelopen week in Flexmarkt is verschenen. Daarin is ook de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021 gepubliceerd. Het Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.
…Klik hier om het hele interview te lezen.
Omzetranglijst Top-100 2021
De redactie van Flexmarkt werkt nauw samen met Corporate Finance International (CFI) bij de totstandkoming van de deze week gepubliceerde Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021, de toonaangevende jaarlijkse ranglijst van bedrijven in de flexmarkt. De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021 is exclusief toegankelijk voor abonnees van Flexmarkt pro.
Volg Flexmarkt op LinkedIn: