Ger Jaarsma voorzitter Stichting PayOK

0

Stichting PayOK heeft met ingang van 15 januari 2020 Ger Jaarsma benoemd tot voorzitter. Jaarsma moet er onder meer voor zorgen dat PayOK meer bekendheid krijgt.

Ger Jaarsma heeft de nodige bestuurlijke ervaring. “Met het aantreden van Ger Jaarsma zetten we de volgende stap in de ontwikkeling van PayOK”, zegt Gerlof Roubos, directeur van de Stichting. “Het is belangrijk dat PayOK meer bekendheid krijgt bij opdrachtgevers en branche-organisaties. Inhuur van arbeid brengt serieuze risico’s met zich mee. Naast onverwachte loonclaims kan het ook gaan om negatieve publiciteit en het aantasten van de reputatie van de onderneming. Daar zit je als opdrachtgever niet op te wachten. PayOK certificering ondervangt die risico’s.”

‘Certificering verplicht stellen’

De nieuwe voorzitter Ger Jaarsma: “Het is van groot belang dat alle medewerkers, dus ook ingehuurde medewerkers zoals flexkrachten, op de juiste manier worden beloond. PayOK certificering is in mijn ogen onderdeel van goed opdrachtgeverschap. Daarmee wordt het onderscheid tussen flexkrachten en vaste krachten geminimaliseerd en krijgen medewerkers letterlijk ‘hun verdiende loon’. PayOK certificering sluit daarom ook goed aan op het beleid van de landelijke overheid. In mijn ogen zou deze certificering eigenlijk verplicht moeten zijn voor elke onderneming die medewerkers uitleent of verhuurt”.

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

Stichting PayOK beheert het keurmerk dat ondernemingen toetst op de juiste beloning van hun werknemers. Dit is noodzakelijk sinds het in werking treden van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Die bepaalt dat ondernemers aansprakelijk zijn voor de juiste beloning van werknemers in de hele keten, dus ook als die werknemers in dienst zijn bij een onderaannemer of uitzendbureau. Als zo’n onderaannemer of uitzendbureau niet conform de geldende CAO betaalt kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de opdrachtgever. Bij een PayOK – gecertificeerde onderneming weet een opdrachtgever dat dit goed is geregeld en hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Lees ook: PayOK-keurmerk maakt uitzendbureaus WAS-proof

PayOK kent een strenge certificeringsprocedure. Bedrijven die deze procedure met succes doorlopen bieden hun opdrachtgevers zekerheid en veiligheid. Inmiddels zijn al ruim 50 bedrijven gecertificeerd, waaronder uitzendbureaus en diverse aanneembedrijven.

Lees ook: PayOK sluit overeenkomst met drie inspectie-instellingen

Bron: Stichting PayOK

Lees ook: Certificering uitzendbureau? Altijd doen!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer