‘Nieuwe cao flexbranche neemt onzekerheid payrollsector weg’

1

Met de plannen voor ‘Continuflex’, de nieuwe cao voor de flexbranche die NVUB woensdag lanceerde, wordt een oplossing geboden voor huidige onzekerheid in de payrollsector. Dat zegt Paul Bremmer, mede-eigenaar van arbeidsbemiddelingsbureau Online-People, een van de ontwerpers van de cao.

Op het nieuws van NVUB reageren de ABU en NBBU in de media afwachtend. Zij zien graag eerst meer duidelijkheid over de inhoud. Bremmer: “We werken al sinds april vorig jaar aan dit plan, maar het is nog in ontwikkeling. Toch vinden we het nodig om in deze turbulente tijd alvast de contouren neer te leggen. We willen zorgen voor een heldere koers die naar onze mening tot nu toe ontbrak.” Daarmee doelt Bremmer op onrust in de payrollbranche. Een groep arbeidsbemiddelaars is ontevreden over de VPO en niet aangesloten bij een bond. Dit kan voor juridische problemen zorgen. “Veel arbeidsbemiddelaars werken nu op een manier die mogelijk niet zo bedoeld is in de Flexwet. Zij willen daar zekerheid over, wij geven met deze plannen alvast de koers aan.”

De NVUB wil meer zekerheid voor werknemers, en voor uitzendbureaus lagere premies.  “Daarover zijn we in gesprek met Sociale Zaken en de belastingdienst. De enige vakbond die op dit moment in gesprek is met de NVUB is AVV, een kleine partij. De deur staat open voor andere vakbonden.”

FNV-bestuurder Catelene Passchier zegt tegen Telegraaf: "Voorlopig is mij bijvoorbeeld nog niet duidelijk of het wel echt een vaste baan is die deze mensen zouden kunnen krijgen, of dat het eerder een onduidelijke payrollconstructie is.” Bremmer zegt hierop: “medewerkers krijgen geen surrogaat dienstverband, maar echt een duidelijke baan, met alles wat daarbij hoort. Ze moeten bij wijze van spreken er een hypotheek mee kunnen aanvragen.”

Op twitter meldt Aart van der Gaag van ABU bang te zijn voor verdere versnippering. “De cao van de NVUB bestaat al lang, en het is niet zo dat er al tientallen cao’s over flexwerkers bestaan in ons land. Ik sluit me aan bij wat de voorzitter van de NBBU zei op het voorstel: het zorgt ook voor keuzemogelijkheid, aldus Bremmer.”

Hoe gaat het nu verder met het ontwerp?
“We wachten af wat in de politiek gebeurt, daar zullen we ons voorstel op aan moeten passen. Daarom presenteren wij vervolgens het voorstel als er meer duidelijk is, rond de verkiezingen.” Als alles goed gaat moet de cao op 1 januari 2013 ingaan.
 

Discussieer mee over het voorstel in onze LinkedIn groep

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Marcel Burger op

    Wij werken al een lange tijd samen met online-people en haar CAO. Zijn tot op heden zeer tevreden over de inhoud daarvan en de mogelijkheden voor alle partijen. Met name het continueren van een arbeidsrelatie tussen inlener en flex professional maakt het voor iedereen zeer interessant.

Reageer