‘Poolse’ aanpak dakloze migranten werkt goed

0

Utrecht verwacht dat het probleem van dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa in het begin van 2013 grotendeels zal zijn opgelost. Dat is volgens de gemeente te danken aan de succesvolle werkwijze van de uit Polen afkomstige organisatie Barka, die ondertussen ook door Amsterdam en Den Haag is ingehuurd. Ook Rotterdam wil zich aansluiten.

 

Dat schrijven B en W van Utrecht dinsdag aan de gemeenteraad. Barka is begin dit jaar bij wijze van experiment in Utrecht aan de slag gegaan, omdat de problemen met zwervende, werkloze Oost-Europeanen in de grote steden vorig jaar de pan uit rezen.

Wereld

Barka werkte al in wereldsteden als Londen, Kopenhagen, Hamburg en Edinburgh. De organisatie stuurt ’tandems’ op pad, bestaande uit een ervaringsdeskundige en een sociaal-psychologisch werker. Die leggen contact met daklozen op straat, in de nachtopvang en ook in gevangenissen en in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Barka zorgt ervoor dat de werkloze daklozen weer aan de slag kunnen of leidt hen terug naar hun land van herkomst. Daar zorgt Barka ervoor dat ze worden herenigd met hun familie of worden opgenomen in een verslavingskliniek. De organisatie begeleidt ook verdere rehabilitatie. In het afgelopen halfjaar zijn 140 probleemgevallen uit de drie grote steden terug naar huis gegaan.

Uitzendbureaus

Volgens Barka komt 78 procent van de werkloze arbeidsmigranten uit Polen. Het zijn vooral mannen van tussen de 40 en 50 jaar, die naar Nederland kwamen om te werken. Een deel is gelokt door malafide uitzendbureaus. Als ze geen werk meer hebben, glijden ze snel af. De meeste daklozen zijn na 3 uur ’s middags niet meer aanspreekbaar omdat ze dronken zijn, zegt Barka. Ook drugsverslaving komt veel voor.

Volgens de politie is de overlast die de groep veroorzaakte, voor driekwart afgenomen sinds Barka actief is. De organisatie krijgt ook steeds meer zicht op beginnende probleemgevallen en kan zo tijdig aan de bel trekken.

B en W van Utrecht willen dat Barka een vaste plek krijgt in de vier grote steden. Voor de rest van het land zouden flexteams klaar moeten staan.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer