Recruit neemt USG People over

0

De Japanse uitzendorganisatie Recruit Holdings wil USG People kopen voor 1,61 miljard euro. Het door USG aanbevolen bod bedraagt € 17,50 per gewoon aandeel, wat een premie inhoudt van 31 procent op de slotkoers die het USG-aandeel maandag haalde. CEO Rob Zandbergen van USG People ziet in de fusie de mogelijkheid om de groei en innovatieontwikkeling van het concern te versnellen.

Het bod wordt ondersteund door het bestuur en de commissarissen van USG. Oprichter en grootaandeelhouder Alex Mulder heeft zijn belang van 19,8 procent toegezegd.
Volgens Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft de RvC gedurende het afgelopen jaar de strategische opties van USG People uitvoerig besproken en geëvalueerd. ‘Het voorstel om de krachten te bundelen met Recruit is zorgvuldig overwogen.’

‘Nauwelijks gevolgen voor personeel’
USG People, moederbedrijf van uitzendmerken als Start People en Unique, behoudt bij de overname zijn star brands. De overname heeft volgens de beide bedrijven nauwelijks gevolgen voor het personeel van USG, waarvan alle activiteiten ongewijzigd worden voortgezet. De huidige bestuurders van het bedrijf houden daarbij de leiding.


USG-topman Rob Zandbergen zegt dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen omdat ze in verschillende markten actief zijn. De overname geeft het Japanse bedrijf toegang tot de Europese markt, waar USG actief is in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Recruit is behalve in Japan ook aanwezig in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk.


Recruit wil wereldleider zijn

CEO Masumi Minegishi van Recruit zegt rond 2020 wereldleider te willen zijn op het gebied van human resources op basis van aantal vervulde vacatures. Het concern deed eerder overnames in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Nu wil het bedrijf met USG People uitbreiden in continentaal Europa.


Zandbergen zei in een toelichting dat USG voor de toenadering door Recruit, eerder dit jaar, niet op zoek was naar een overname. ‘Deze transactie is uit kracht ontstaan. We hebben afgelopen jaar op al onze markten aandeel gewonnen. Maar met Recruit worden we nog groter en krijgen we meer middelen om te groeien. Bij de onderhandelingen hebben we niet alleen gekeken naar de prijs, maar ook naar de beste opties voor onze strategie en onze werknemers.’

USG People boekte in 2014 een omzet van 2,4 miljard euro en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 101,5 miljoen euro. Het bedrijf had vorig jaar circa 58.000 werknemers in dienst. Recruit haalde in 2014 een omzet van circa 10 miljard euro.

Beide bedrijven verwachten de transactie in het tweede kwartaal te kunnen afronden.


Bronnen: USG People, Recruit, ANP

Lees ook:
USG People boekt 10% omzetgroei

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer