Op 4 juli 2024 viert de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU), de voorlichtings- en handhavingsorganisatie in de uitzendbranche, haar twintigjarig bestaan.
Als onderdeel van de zelfregulering in de uitzendbranche heeft de stichting zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een effectieve handhavings- en voorlichtingsorganisatie, die brede bekendheid geniet in de branche en in politiek Den Haag.
Voorlichting
De SNCU licht haar doelgroep voor middels haar website en verschillende social media-kanalen. De medewerkers van de helpdesk staan uitzendkrachten, uitzendbureau en andere vraagstellers in het Nederlands, Pools, Engels, Roemeens en Spaans te woord. De helpdesk ontvangt ongeveer 8000 signalen (vragen en meldingen) per jaar.
Cao-onderzoeken
In 2023 is de SNCU 347 cao-onderzoeken gestart. Een deel van deze onderzoeken werd gecombineerd met een onderzoek naar de naleving van de pensioenregeling voor uitzendkrachten (StiPP). Daarnaast werden er 105 vooronderzoeken en 271 aparte StiPP-onderzoeken gedaan. Het doel van alle onderzoeken is dat uitzendkrachten nabetaald krijgen wat zij ten onrechte niet hebben ontvangen. Zo is er bijvoorbeeld in 2023 een bedrag van € 1.717.331 aan uitzendkrachten nabetaald. De SNCU boekt regelmatig juridisch succes in bestuurdersaansprakelijkheidszaken.
In de plannen voor het nieuwe toelatingsstelsel (WTTA) behoudt de SNCU haar positie als cao-handhaver. De informatiepositie van de stichting is in de afgelopen jaren ook sterk verbeterd, waardoor zij zich steeds meer tot een kennisinstituut voor en van de uitzendbranche ontwikkelt.
Lees hier het interview met Jaap Buis (directeur van de SNCU) ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de NSCU.
Boek Geschiedenis van de uitzendbranche in Nederland
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan verschijnt een boek met de titel De geschiedenis van de uitzendbranche in Nederland. Het boek is geschreven door Bas Hengsmengel, advocaat in dienst bij de SNCU. Het boek presenteert de belangrijkste spelers in de ontwikkeling van de branche en plaatst de ontwikkeling van het uitzenden in een bredere context van maatschappelijke en economische ontwikkeling in Nederland. De groei van sociale zekerheid, het poldermodel, de Europese integratie en arbeidsmigratie, en het maatschappelijk debat over de regulering van flexibele arbeid. De geschiedenis van de uitzendbranche in Nederland werd nog nergens zo integraal beschreven als in dit boek. Uiteraard ontbreekt het niet aan aandacht voor de malafiditeit die de branche vanaf het begin heeft gekend en de zelfregulering en overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan.
Bas Hengstmengel: “Concluderend kan gezegd worden dat de SNCU in de loop der jaren in veel opzichten een first mover is geweest: op verschillende terreinen moest het wiel worden uitgevonden, zowel juridisch als qua onderzoeksmethodiek. Daarmee heeft de SNCU mede de weg gebaand voor andere cao-handhavers”.
Het boek is nu alleen als jubileumeditie beschikbaar, maar zal binnenkort als handelseditie verschijnen.