Meer flexkrachten toegang tot hypotheek

0

Het kopen van een eigen huis is binnenkort mogelijk voor veel meer flexwerkers. Negen uitzendondernemingen sluiten zich per 1 januari 2017 aan bij de Perspectiefverklaring.

Deze Perspectiefverklaring kan hierdoor uitgroeien tot de marktstandaard voor flexmedewerkers die een huis willen kopen, aangezien tal van hypotheekverstrekkers de Perspectiefverklaring accepteren als alternatief voor de werkgeversverklaring.

Perspectiefverklaring

De Perspectiefverklaring is ooit gestart als initiatief van Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis (VEH). De Perspectiefverklaring dient als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek, en wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS. Hiermee is de kans op een hypotheek voor uitzendkrachtgen bij een van deze banken even groot als die van werkenden met een vast contract.

Meer uitzendbureaus

Tot nu toe was de Perspectiefverklaring alleen toegankelijk voor flexmedewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Vanaf begin 2017 kunnen ook mensen die werken via Adecco Group Nederland (bestaande uit Adecco, Ajilon, Badennoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower een verklaring aanvragen.

Adecco: ‘erkenning flexwerk’

Hans Pruis, ceo bij Adecco Group Nederland, zegt in een toelichting: ‘Dit is een enorme positieverbetering voor mensen met een flexibel arbeidscontract. Het is een erkenning voor het feit dat flexibel werken een nieuwe standaard is en voor voldoende inkomensstabiliteit zorgt om een hypotheek af te sluiten om daarmee een woning te kopen.’

ABU: zekerheid van uitzendwerk

Brancheorganisatie ABU is verheugd over deze uitbreiding. Directeur Jurriën Koops: ‘Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid van uitzendwerk.’

VEH: perspectiefverklaring marktstandaard

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: ‘Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Hierdoor kan de Perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract.’

Hoe werkt de Perspectiefverklaring?

De Perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Daarnaast hechten geldverstrekkers ook belang aan het eigen oordeel van uitzendbureaus om de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht te beoordelen. Daartoe behoort onder andere een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken. Uitzendkrachten moeten minimaal een jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn om een beroep te kunnen doen op de Perspectiefverklaring.

Verdere uitbreiding

Na het eerste kwartaal in 2017 vindt een evaluatie plaats. Bij goed resultaat kunnen alle uitzendbureaus in Nederland aansluiten en kunnen ook andere geldverstrekkers deelnemen aan de Perspectiefverklaring. De verklaring wordt verder ondersteund door  de Nederlandse Vereniging van Banken en de Intelligence Group, dat eerder al de Arbeidsmarktscan introduceerde om flexkrachten gemakkelijker aan een hypotheek te helpen.

Bron: ABU/Adecco

Lees ook: NBBU wil flexkrachten aan hypotheek helpen

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer