Plan ‘een leven lang ontwikkelen’ aangeboden aan nieuw kabinet

0

Vier brancheorganisaties, waaronder de ABU, hebben het aanstaande kabinet en sociale partners een plan aangeboden voor ‘een leven lang ontwikkelen’. Hierdoor kunnen mensen onafhankelijk van contract, werkgever of overheidsregeling zelf de regie voeren over hun loopbaan. Dit zou hun inzetbaarheid ten goede komen.

Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, nam het plan in ontvangst. Het is een uitwerking van Iedereen aan de slag met een leven lang ontwikkelen, een gezamenlijk voorstel waar de vier brancheorganisaties (ABU, Cedris, NRTO, Oval) vorige zomer mee zijn gekomen.

Dit ‘leven lang ontwikkelen’-plan bestaat uit een Periodieke Arbeidsmarktscan (PAS) voor inzicht in de eigen arbeidsmarktpositie, loopbaanwinkels voor advies en een Persoonlijke Ontwikkelrekening om eigen scholing te bekostigen.

Periodieke Arbeidsmarktscan

De PAS brengt de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt in kaart. Zogenoemde loopbaanwinkels zouden deze PAS moeten gaan aanbieden en werkenden en werkzoekenden vervolgens ondersteunen bij verbetering van hun arbeidsmarktpositie.

Persoonlijke Ontwikkelrekening

Een Persoonlijke Ontwikkelrekening moet de mogelijkheid bieden om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor de eigen scholing. Het idee is dat werkgevers, sociale partners en overheid geld hierop storten. De werknemer heeft zelf de regie over deze rekening. Lager- en middelbaaropgeleiden met een Persoonlijke Ontwikkelrekening zouden extra financiële ondersteuning moeten krijgen van de overheid tot een maximum van 5.000 euro.

Loopbaanontwikkeling

Uit Randstad Werkmonitor over het eerste kwartaal van 2017 blijkt overigens dat werkenden weinig tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling; 35% van de werkenden geeft aan nooit bezig te zijn met loopbaanontwikkeling, 30% maximaal een dag per jaar. Terwijl juist in deze tijd mensen er goed aan doen hun huidige ervaring, opleiding en competenties tegen het licht te houden, stelt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland: ‘Het is belangrijk in te schatten hoe je aansluiting kunt vinden en behouden in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt verandert namelijk in rap tempo door bijvoorbeeld de opkomst van technologische ontwikkelingen, robotisering en digitalisering. Meer dan ooit is het noodzakelijk om regelmatig na te gaan hoe je je waarde op de arbeidsmarkt kunt behouden en waar nog ontwikkeling nodig is.’

Bron: ABU/Randstad

Lees ook: Timing biedt flexwerkers scholingstraject aan

 

Over Auteur

Reageer