Skills-dashboard UWV helpt uitzenders bij omscholen flexkrachten

0

Het skills-dashboard van UWV kan uitzenders helpen bij het omscholen van flexkrachten. Op basis van iemands huidige taken en skills vind je de weg naar andere beroepen die dezelfde skills vragen. Een uitleg + route.

Het skills-dashboard van het UWV geeft inzicht in taken en soft skills die bij beroepen horen. Bij een groot deel van de mbo-beroepen staan passende opleidingen. Uitzenders kunnen het dus als instrument inzetten bij advies over de inzet van om- en bijscholing van hun flexkrachten.

Het skills-dashboard maakt inzichtelijk wat de belangrijkste taken zijn van een beroep, over welke skills iemand moet beschikken en voor welke beroepen dezelfde skills nodig zijn. “Door daarnaar te kijken, kunnen skills helpen bij het overstappen naar een ander beroep”, zegt Lisan van den Beukel die ook op de afdeling arbeidsmarktinformatie van het UWV werkt.

Skills-dashboard

Het skills-dashboard bestaat een jaar en is een initiatief van UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ieder kwartaal breiden zij het dashboard uit met beroepen, skills en taken. Ook verrijkt het SBB het dashboard door aan steeds meer mbo-beroepen kwalificaties toe te voegen. Het skills-dashboard telt ruim 2500 bezoekers per maand en krijgt volgens het UWV steeds meer bekendheid.

 

Administratieve medewerker laten overstappen

Stel je wilt als uitzender een administratieve medewerker laten overstappen naar een meer toekomstbestendig beroep. “Dan kun je een vergelijking maken tussen de skills van je flexkracht en de skills die gevraagd worden bij andere beroepen”, legt Van den Beukel uit. Die route ziet er als volgt uit: op de site van het UWV kies je op de startpagina van het skills-dashboard voor ‘ik wil zoeken vanuit een taak of skill’. Zie hieronder, de meest rechtse optie.

Startpagina skills-dashboard met de optie meest rechts om vanuit skills te zoeken

Vervolgens kies je het beroep van je flexkracht, in dit geval bijvoorbeeld ‘archiefmedewerkers’. Van den Beukel: “Als je daarop klikt, zie je de taken en soft skills die voor dat specifieke beroep essentieel zijn.”

Zie rechts het beroep en links de bijbehorende soft skills en taken

Dezelfde skill maar een ander beroep

Door op zo’n taak of soft skill te klikken, zie je welke beroepen die skill ook hebben. Bijvoorbeeld ‘logisch nadenken’ of ‘informatie ontsluiten’. Achter zo’n skill zit een lijst van beroepen die allemaal bijvoorbeeld ‘logisch nadenken’ in zich hebben.

Het lijstje beroepen (rechts) dat volgt bij de skill ‘logisch nadenken’ (links)

Samen kijken en vragen waar iemand goed in is

Van den Beukel: “Op deze manier kun je samen met iemand bespreken waar hij of zij goed in is en waar ‘ie zich op wil richten. Vervolgens kun je kijken welke beroepen dat in zich hebben en in welke beroepen iemand een optie ziet om eventueel naar over te stappen.” Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je hier nog verder kunt verfijnen, stelt Van den Beukel. “Dat je kunt verder uitsplitsen naar verschillende richtingen en niveaus bijvoorbeeld. Maar dat is denk ik een wensenlijstje voor later.”

Als uitzender kun je de tool ook andersom gebruiken

“Als je een vacature hebt en geen goede kandidaat, kun je ook zeggen: dit zijn de belangrijkste taken en skills in die vacature. Welke beroepen komen daarop uit en heb ik misschien mensen met die beroepen in mijn bestand zitten. Zeker in een krappe arbeidsmarkt kan ik me voorstellen dat je hem als uitzender zo ook wilt gebruiken”, aldus Van den Beukel.

Lees ook: ‘Helft bedrijven kent mismatch tussen kandidaat en vacature’


Dit is een bewerkte, ingekorte versie van het artikel, geschreven door Ellen Nap, dat is gepubliceerd in Flexmarkt digimagazine november 2022.

Flexmarkt digimagazine Opleidingen, november 2022

Op de krappe arbeidsmarkt is opleiden dé grote uitdaging. Maar (om)scholing van kandidaten en medewerkers mag dan onmisbaar worden, het is heel iets anders dan werkgeven, recruiten of bemiddelen. Hoe doe je dat als flexbedrijf? Dit Flexmarkt digimagazine met als thema Opleidingen biedt lessen uit de praktijk.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer