‘De strijd om IT’er op de arbeidsmarkt is in volle gang’

0

Is 1 op de 10 werkenden IT’er in 2030? Het zou zo maar kunnen als het zo doorgaat. De strijd om IT’er op de arbeidsmarkt is in ieder geval al lang losgebarsten. Niet alleen groeit de vraag sneller dan het aanbod, IT’ers zijn ook lastig te werven. Marion van Happen, CEO HeadFirst Group, schetst de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt voor IT’ers.

Op dit moment is één op de 17 personen op de Nederlandse arbeidsmarkt IT’er. In tien jaar tijd is dit nagenoeg een verdubbelding. Met het huidige groeitempo van bijna 7% per jaar, is in 2030 één op de tien werkenden IT’er. De groei van het aantal IT’ers komt mede doordat het vakgebied geen niche meer is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.

Meer vast dan flex

In de strijd om IT’ers in loondienst en externe IT-professionals – zelfstandig en in dienst van leveranciers – lijkt ‘vast’ het voorlopig te winnen van ‘flex’. Uit analyse van HR-techdienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group* blijkt dat de vraag naar IT’ers in loondienst (met 25.000) in september 2022 bijna acht keer sneller is toegenomen dan de vraag naar externe IT-professionals (met 3.000).

Meest krappe beroep

Als gevolg van deze stijgende vraag naar IT’ers wordt de beroepsgroep met een spanningsindicator – aantal openstaande vacatures, gedeeld door het aantal mensen dat korter dan zes maanden WW ontvangt – van 16 door het UWV geclassificeerd als de ‘meest krappe’. Ondanks dat het aantal IT’ers jaar op jaar met 6,9% stijgt.

IT’ers werven blijft lastig

Op dit moment werken 580.000 mensen binnen IT-beroepen. Het deel dat werkzaam is in loondienst kent een uitermate lage arbeidsmarktactiviteit (7%). In vergelijking met de gehele Nederlandse beroepsbevolking is dat ongeveer de helft (12%). Het aandeel IT’ers in loondienst dat in het tweede kwartaal van 2022 helemaal niet op zoek is naar een nieuwe opdracht is 43%. Net iets meer dan de helft (51%) is latent op zoek en slechts 7% is actief op zoek.
De arbeidsmarktactiviteit van zelfstandige IT-professionals is bewegelijker: het aantal actieve opdrachtzoekers is 26%, 47% is latent op zoek en 31% helemaal niet.

Er is steeds meer concurrentie tussen organisaties om de aandacht te krijgen van latente baan- en opdrachtzoekers. Met de inzet van arbeidsmarktcommunicatie wordt de nadruk gelegd op het verkopen van de vacature of opdracht en de werk- of opdrachtgever. Salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn hygiëne factoren geworden, de inhoud en relevantie van het werk zijn nu een kritische wervingsfactor.

Dit is een bijdrage van Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group.

Tariefexplosie zelfstandige IT’ers?

*In de Talent monitor IT-arbeidsmarkt in cijfers – HeadFirst Group ism Intelligence Group – is nog een opvallende conclusie getrokken: Hoewel er nu nog geen sprake is van een tariefexplosie bij zelfstandige IT-professionals, zit dat er volgens de onderzoekers wel aan te komen: ‘De rustige en gematigde trend van tariefstijgingen zullen in de komende kwartalen, ingegeven voor inflatie en sterk stijgende kosten, een sterke afwijking naar boven krijgen. De eerdere voorspellingen van 10% tariefstijging zullen mogelijk nog aan de lage kant zijn…’

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer