Wetsvoorstel meldingsplicht naar Kamer

0

Buitenlandse bedrijven die tijdelijk werk doen in Nederland krijgen een meldingsplicht. Dit moet het voor de Inspectie SZW gemakkelijker maken om te controleren of bedrijven zich houden aan de Europese Detacheringsrichtlijn.

Dat wil althans minister Asscher (Sociale Zaken) die hiervoor gisteren het wetsvoorstel arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meldingsplicht
De meldingsplicht houdt in dat bijvoorbeeld een Duits bedrijf dat een klus in Nederland doet, meldt welke medewerkers, voor hoe lang, in ons land werken. De meldingsplicht zal niet gelden voor kleine bedrijven. Als het wetsvoorstel door de beide Kamers wordt aangenomen en het ict-systeem voor het registreren van meldingen gereed is, kan de meldingsplicht ingaan.

Inspectie SZW
Asscher hoopt dat door de meldingsplicht Inspectie SZW beter kan controleren of EU-medewerkers het loon krijgen waar zij recht op hebben. Asscher zet zich al langer in voor ‘gelijk loon voor gelijk werk’ en wil oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen de EU tegen gaan De minister pleitte daarom eerder al voor een aanpassing van de detacheringsrichtlijn om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Raad van State kritisch
In oktober 2015 stuurde Asscher het wetsvoorstel aan de Raad van State. Volgens het Financieele Dagblad is de RvS kritisch over het wetsvoorstel. De Raad van State stelt dat werkgevers het nu ook al moeten melden als zij buitenlandse werknemers tijdelijk in Nederland willen laten werken. Soms moeten bedrijven daarvoor ook een tewerkstellingsvergunning aanvragen.


Bron: rijksoverheid.nl/FD


Lees ook:

Over Auteur

Reageer