Coöperatie als reddingsboei voor uitzenders na WAB

0

Door de strengere regels rondom payroll in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) komen uitzenders in de problemen. De nieuwe coöperatie SamenWerkt biedt uitkomst.  ‘Leden kunnen ook na 1 januari 2020 probleemloos blijven uitzenden of detacheren.’

Dat stelt althans voormalig vakbondsbestuurder en Tweede Kamerlid Rendert Algra, voorzitter van de coöperatie SamenWerkt.

Niet meer payroll uitbesteden

De WAB maakt samenwerking tussen uitzenders/detacheerders en payrollers moeilijk tot onmogelijk, stelt Algra: “Als kleine en middelgrote uitzend-of detacheringsbureaus gebruik blijven maken van payrolling is het voor hen einde oefening.” In een toelichting tegenover Flexmarkt zegt Algra: “Uitzendbureaus die voorheen het werkgeverschap uitbesteedden aan payrollers zitten met hun handen in het haar. Vanaf 1 januari moeten uitzendbureaus zelf het werkgeverschap op zich nemen, maar dat willen veel uitzenders niet. Dat wordt onbetaalbaar en brengt een hoop administratieve rompslomp met zich mee.”
De coöperatie SamenWerkt dient dus als ‘reddingsboei’ voor deze uitzenders volgens Algra. “Payrolling is vanaf 1 januari echt een probleem, dat probleem lossen ook wij niet op. Maar wij zorgen er wel voor dat uitzenders en detacheerders gewoon door kunnen gaan met hun werk.”

Wetgeving correct opgevolgd

Om te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving zoeken uitzenders, detacheringsbureaus en payrollers naar mogelijkheden om het uitzendwerk en het werkgeverschap van flexkrachten met elkaar te verbinden. “Helaas zien we dat bedrijven in de flexbranche proberen de maatregelen in de wet te ontwijken”, stelt Algra. “Met deze nieuwe coöperatie zorgen we er juist voor dat de wetgeving correct wordt opgevolgd, zodat onze leden ook na 1 januari 2020 probleemloos kunnen blijven uitzenden of detacheren. We houden daarbij rekening met de belangen van alle stakeholders: uitzend-detacheringsbureaus, werknemers, opdrachtgevers, leveranciers, overheid en sociale partners.”

Schaalvergroting

De nieuwe coöperatie SamenWerkt biedt haar leden naar eigen zeggen juridische zekerheid en diverse mogelijkheden tot samenwerken, met behoud van ieders eigen identiteit. Schaalvergroting moet bovendien leiden tot een betere positionering voor uitzenders en detacheringsbureaus. Als payrollbedrijven lid worden, kunnen zij onder voorwaarden als HR-dienstverlener binnen de coöperatie optreden.
Ook werknemers zouden binnen de coöperatie beter af zijn. Er is meer aandacht voor opleidingen en loopbaanontwikkeling. Werkzekerheid komt in de plaats van het verouderde begrip baanzekerheid, zo stelt SamenWerkt.

De coöperatie SamenWerkt heeft bij de start ongeveer 20 leden. De komende maanden krijgen geïnteresseerdebedrijven in de uitzendbranche de kans om zich aan te sluiten.Meer informatie is te vinden op de website www.SamenWerkt.nl.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer