WAB heeft grote gevolgen voor uitzendbureaus

0

Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ontstaat er per 1 januari a.s. een onderscheid tussen payrolling en uitzenden. Uitzendbureaus die ook aan payrolling doen staan voor cruciale keuzes. “Het payrollbedrijf wordt met deze wet een heel ander type bedrijf dan een uitzendbedrijf.”

Henk Geurtsen

“Uitzenden en payrolling konden altijd op een hoop, maar met de WAB kan dat straks niet meer”, zegt Henk Geurtsen, partner van Experts in Flex.
De WAB en de nieuwe cao van ABU en NBBU hebben grote impact op verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering van flexbedrijven.
Onder meer op het berekenen van de kostprijs. “December is altijd al een spannende periode, waarin de definitieve berekeningen en dus tariefafspraken met klanten worden gemaakt. Fouten kunnen veel gezeur, maar vooral ook grote financiële gevolgen hebben”, stelt Geurtsen. Dit jaar valt er door het grote aantal veranderingen volgen hem meer te rekenen dan anders. Dat maakt het risico op fouten dus extra groot.

Onderscheid uitzenden en payroll

Met de invoering van de WAB per 1 januari komt er onderscheid tussen uitzenden en payrollen. “Het payrollbedrijf wordt met deze wet een heel ander type bedrijf dan een uitzendbedrijf”, zegt Geurtsen. Er zijn drie smaken die in het verleden niet belangrijk waren om gescheiden te noemen, maar die dat met de WAB wel worden: uitzenden, payrollen en backofficedienstverlening.
In het laatste geval besteedt de intermediair het werkgeverschap en de hele afhandeling uit aan de backofficedienstverlener. “Om niet onder het payrollregime te vallen, zijn die dienstverleners nu al volop bezig keuzes te maken hoe de bedrijfsvoering vorm te geven binnen de WAB.
Payrolling kende net als uitzenden 5,5 jaar flexibiliteit binnen het fasensysteem. Dat is afgelopen vanaf 2020. Dan mag een payrollkracht drie contracten krijgen in maximaal drie jaar. Na het derde contract mag alleen nog een contract voor onbepaalde tijd worden aangeboden. De Wab perkt de flexibiliteit dus enorm in.”

PW. en Flexmarkt deden onlangs onderzoek naar de gevolgen van de WAB.
Download de whitepaper met alle onderzoeksresultaten

 

 

Payrollkrachten in aparte BV?

Deze cruciale wijziging gaat per 1 januari in. “Flexbedrijven moeten dus nu inventariseren welke overeenkomsten onder payrolling gaan vallen en welke onder uitzenden”, zegt Geurtsen. “Daarnaast is het ook van belang na te denken over de BV-structuur. De meeste uitzendbureaus en payrollbedrijven hebben nu meerdere BV’s, omdat op die manier sectorverloning optimaal benut kon worden. Dat argument komt grotendeels te vervallen, omdat de sectorverloning voor de WW verdwijnt en uitzendbureaus voor de ZW-flex en Wga worden ingedeeld in sector 52 en payrollbedrijven in sector 45.” Het is dus de vraag of uitzendbureaus die ook payrollkrachten hebben, dit in een aparte BV gaan onderbrengen.
Allemaal zaken waar flexbedrijven voor het einde van het jaar keuzes in moeten maken, stelt Geurtsen. “En uitvoeren. Want vanaf 30 december 2019 valt een payrollkracht niet meer onder de cao van ABU en NBBU.”

Lees ook: Experts in Flex en NBBU lanceren WAB-tool

Dit artikel, geschreven door Ellen Nap, is onlangs gepubliceerd in de oktober-editie van Flexmarkt. Ook Flexmarkt ontvangen?

Lees ook:

Alles weten over de gevolgen van de WAB en de nieuwe cao van ABU en NBBU? Kom dan naar het Flexevent op 3 december a.s.  Henk Geurtsen (Experts in Flex) is een van de sprekers op dit Flexevent. Andere onderwerpen die  aan bod komen zijn de kostprijs in 2020, Eigenrisicodragerschap en payrolling versus uitzenden. U kunt zich nu aanmelden voor het Flexevent wet en regelgeving.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer