In de champignonteelt is veel fraude en ‘op grote schaal’ onderbetaling van personeel ontdekt. Dat meldt de Arbeidsinspectie op basis van onderzoek bij 98 van de ongeveer 250 champignonbedrijven in Nederland. Er is voor ruim 1,5 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd wegens illegale arbeid, het niet-betalen van belastingen en premies.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de buitenlandse krachten – veelal Polen en Bulgaren – wordt onderbetaald door de gecontroleerde champignontelers. Bovendien had meer dan een kwart van de bedrijven illegaal vreemdelingen in dienst. Ook wordt een op de tien bedrijven verdacht van belastingontduiking.
Inspecteurs spreken van veel wantoestanden. Zo zagen ze dat buitenlands personeel een veel lager nettoloon kreeg uitbetaald dan afgesproken, omdat de champignonteler grote bedragen inhield voor huisvesting, eten en opleiding. Ook werden de werknemers voor hoogstens 38 uur per week betaald, terwijl ze vaak langere werkweken maakten. Als er werd geklaagd, legden sommige werkgevers een boete op van 250 euro.
Maar klagen doen of durven veel van de Oost-Europeanen niet, omdat het lage nettoloon van 4 of 5 euro per uur dat ze hier verdienen nog altijd meer is dan dat ze in eigen land zouden krijgen. Hierdoor is het lastig om onderbetaling aan te pakken volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie. Er lopen volgens haar vier strafzaken tegen grotere champignontelers.
De Arbeidsinspectie heeft bij de controles in totaal 120 buitenlandse werknemers aangetroffen, waarvoor de werkgever niet de vereiste werkvergunning had. Bij elkaar is daarvoor een kleine 800 duizend euro aan boetes opgelegd. De Belastingdienst is bij elf bedrijven een boekenonderzoek begonnen. Dit heeft tot nu toe geleid tot ruim 650 duizend euro aan naheffingen en 120 duizend euro aan boetes.