De SNCU, de cao-politie van de uitzendbranche, boekt steeds meer succes. Inmiddels zijn al honderd bestuurders van uitzendondernemingen persoonlijk aansprakelijk gesteld voor malafiditeit. Toch is bestrijding van malafiditeit in de praktijk nog vaak ‘dweilen met de kraan open’.
Dat meldt de SNCU op haar website.
De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU), die toeziet op de naleving van de CAO voor Uitzendkrachten, is in 2004 vanuit de branche zelf opgericht om naleving van de CAO te handhaven.
Lees ook: Certificering uitzendbureau? Altijd doen!
Het persoonlijk aansprakelijk stellen van bestuurders van uitzendondernemingen is lastig omdat zij volgens de SNCU ‘via allerlei constructies (bijvoorbeeld vennootschappen) hun verantwoordelijkheid om het juiste loon te betalen (aan uitzendkrachten, red.) proberen te ontlopen’. Toch heeft de rechter dus al in honderd zaken die de SNCU heeft aangespannen bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld, dus ook met hun privévermogen.
Lees ook: SNCU-controle kan grote financiële gevolgen hebben
Vennootschap laten ‘ploffen’
SNCU-directeur Jaap Buis zegt hierover: ‘In de praktijk zien we dat wanneer we onderzoek doen naar een uitzendonderneming en er achterstallig loon nabetaald moet worden aan uitzendkrachten, ‘foute’ bestuurders relatief eenvoudig en snel een B.V. kunnen turboliquideren of overdragen aan een katvanger en de benadeelde werknemers en andere schuldeisers met lege handen achterlaten. Tegelijkertijd worden de activiteiten in een nieuwe vennootschap voortgezet. Bestuurders van een uitzendonderneming die zich eenvoudig van een probleem denken te kunnen ontdoen door een vennootschap te laten ‘ploffen’, over te dragen aan een katvanger of nog snel even ‘leeg te trekken’, komen hier steeds minder vaak mee weg en hebben persoonlijke aansprakelijkheid te vrezen.’
‘Eenvoudig nieuwe BV oprichten’
Ondanks dat de SNCU succes boekt met de privaatrechtelijke handhaving is er naar eigen zeggen meer nodig om ernstige malafiditeit aan te pakken. In de praktijk blijkt dat malafide bestuurders vrij gemakkelijk kunnen doorgaan met hun activiteiten, door bijvoorbeeld de vennootschap op naam van een familielid te laten zetten. Buis: ‘Op deze manier voelt onze inspanning soms nog als dweilen met de kraan open. Zolang (veroordeelde) malafide bestuurders eenvoudig een nieuwe B.V. kunnen oprichten, de controle bij overdracht van een B.V. aan een (dikwijls bekende) katvanger te wensen overlaat en bij turboliquidatie helemaal geen controle plaatsvindt, kan malafiditeit blijven bestaan. Sterk overheidsoptreden is zeer noodzakelijk om op lange termijn effectief te zijn.’
Lees ook: SNCU-erkenning voor SEU-examen Backofficeprofessional