SNCU-controle kan grote financiële gevolgen hebben

0

Als de SNCU komt controleren kost dat bijna altijd (veel) geld. Uitzend- en payrollondernemingen denken vaak dat het allemaal wel los zal lopen met zo’n controle, maar de praktijk is duidelijk anders. En de SNCU mag de methode van extrapoleren toepassen om de schadelast te berekenen. Dat heeft nu ook het Hof bepaald.

Henk Geurtsen, partner Flex-Experts, legt uit wat dit kan betekenen voor uitzend- en payrollondernemingen.

De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU), ook wel de cao-politie genoemd, is een instituut waar uitzendorganisaties meer en meer rekening mee (moeten) houden. Uitzend- en payrollondernemingen krijgen soms te maken met een onverwacht hoge schadelast.
De eerste gedachtefout is dat de NEN-controle altijd soepel verloopt en dat dus een SNCU-controle met vertrouwen tegemoet gezien wordt. Niets is minder waar. In slechts 7% (Bron: SNCU 2015) van de door de SNCU gehouden controles leidt het niet tot correcties.
Een nog grotere denkfout is dat het met de financiële impact van fouten wel meevalt. De manier waarop de schadelast bij een controle wordt berekend, brengt met zich mee dat het over het algemeen zwaar tegenvalt.

Fout is fout!

Tijdens een SNCU-controle worden 15 werknemers nauwgezet onder de loep genomen. De eventuele fouten worden als maatgevend beschouwd voor uw hele bedrijf. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt of een fout is gemaakt omdat het aan voldoende kennis ontbreekt om de wirwar van cao-regels juist toe te passen, of dat er bijvoorbeeld een onopgemerkte typefout is gemaakt. Fout is fout!

Extrapoleren

Stel dat bij de controle van de 15 werknemers fouten worden geconstateerd met een impact van 2%, dan wordt dit percentage omgeslagen over de totale loonsom. De uitkomst is dan altijd fors. Het extrapoleren is een methode die ook al jarenlang toegepast wordt door onder meer de Belastingdienst.

Wat vindt de rechter?

De rechter, en onlangs ook het Hof in Den Haag, heeft dit bekrachtigd in haar vonnis: de methode van extrapoleren door de SNCU is dus een beproefde en geaccordeerde methode.

Een bedrijf dat op deze manier een schadelast krijgt opgelegd, heeft altijd de mogelijkheid om goed onderbouwd een tegenberekening te maken waaruit blijkt dat de extrapolatie niet juist is. Om die tegenberekening te maken is het wel noodzakelijk om over de volle periode van twee jaar een integrale controle te doen op eventuele fouten en aan de hand daarvan een herberekening te maken. Uiteraard zal de SNCU de uitzend- of payrollondernemer niet op zijn blauwe ogen geloven op basis van de herberekening en zullen zij vast willen stellen of deze tegenberekening juist is.

SNCU-proof

Op www.SNCUcontrole.nl staat het hele traject van een SNCU-controle beschreven, inclusief een rekenvoorbeeld wat de financiële impact is.

Beter is het om te voorkomen dat de SNCU aanleiding heeft om een controle bij u in te stellen. Een preventieve audit of u SNCU-proof bent is daarvoor een zeer goede aanpak. U weet dan waar de zwakke plekken zitten en kunt verbeteringen in uw processen aanbrengen c.q. de kennis opvijzelen over het juist toepassen van alle regels. Hierdoor wordt de kans dat de SNCU aanleiding heeft om te komen controleren veel kleiner en als het tóch gebeurt, kunt u een controle door de SNCU met vertrouwen tegemoet zien.

Henk Geurtsen, partner Flex-Experts 

Lees ook: Workshops SNCU controles en Sectoraal verlonen in trek

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer