Asscher repareert WW-dagloonbepaling

0

Minister Asscher is bezig de negatieve effecten van de recente wijziging van het dagloonbesluit in verband met de invoering van de Wet werk en zekerheid te repareren. Dat moet leiden tot een hogere ww-uitkering voor sommige groepen Nederlanders.

De per 1 juli 2015 doorgevoerde wijziging van het dagloonbesluit blijkt tot een lagere uitkering te kunnen leiden voor mensen die niet het gehele jaar hebben gewerkt. Volgens Asscher spelen er met betrekking tot de WWZ, in combinatie met het dagloonbesluit, drie kwesties: de herleving van oude ww-rechten, de ww-dagloonbepaling voor werknemers die langdurig ziek zijn geweest, en de dagloonbepaling voor starters en herintreders.


Sociale partners

Wat de herleving van oude WW-rechten betreft en de eventuele omzetting naar nieuwe ww-rechten is het het UWV dat mogelijke nadelige effecten zal oplossen. Voor de WW-dagloonbepaling voor werknemers die langdurig ziek waren bereidt Asscher een wijziging van het dagloonbesluit voor, waardoor een te laag uitvallende berekening wordt voorkomen.

Waar het de dagloonbepaling voor starters en herintreders betreft wil de minister in overleg met sociale partners en UWV komen tot een oplossing. Hier gaat het om een eerder door Asscher niet opgenomen startersbepaling in het dagloonbesluit, dat een nadelig effect op 2% tot 3% van de WW-uitkeringen.

Lees ook: Ophef over lagere WW flexwerkers


Bronnen: ANP, Ministerie SZW

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer