‘Geen negen-tot-vijfmentaliteit’ verkozen tot ergste jeukwoord in vacatureteksten

0

Als je denkt dat je met ‘Work hard, play hard’ kandidaten warm maakt voor een bedrijf … forget it. Wanneer ze dit lezen, gaan ze op een holletje naar de concurrent. Wat zijn de ergste jeukwoorden en uitdrukkingen?

Wat zijn storende jeukwoorden in vacatureteksten en hoe beïnvloedt taalgebruik in vacatures hoe kandidaten kijken naar een functie en een bedrijf? Taalplatform Preply deed er onderzoek naar.

Volgens 63% van de Nederlanders hebben ‘jeukwoorden’ in vacatureteksten een negatieve invloed op hoe je aankijkt tegen een functie of bedrijf. Bij de millennials (24-35 jaar) is dit zelfs 71%, vergeleken met maar 47% van de 55+ respondenten. Uitkijken met die jeukwoorden dus. Maar welke zijn het?

Negen tot vijf-mentaliteit

Geen negen-tot-vijfmentaliteit, ofwel je bent flexibel qua werktijden en bent ook bereid in de avonden en weekenden te werken. In alle leeftijdsgroepen zijn het erover eens: ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’ kun je beter weglaten uit functieomschrijvingen, want ze vinden het irritant of clichématig. Vooral respondenten in de leeftijdscategorie van 45 tot 54 jaar ergeren zich aan deze beschrijving in vacatureteksten

De ‘carrièretijger’ en ‘Work hard, play hard’

Op de tweede plek staat de carrièretijger, ofwel iemand die sterk gericht is op het maken van een carrière. 35% van alle respondenten vindt deze term een jeukwoord. Bij de 55-plussers is zelfs 41%, tegenover 26% van de respondenten tot 24 jaar. ‘Work hard, play hard’, eindigt op de derde plaats van meest storende termen en uitdrukkingen in vacatures. Hier speelt ook de leeftijd een rol. Van de respondenten tot 24 jaar vindt 19% de uitdrukking storend, tegenover 32% van de deelnemers tussen 35 en 44 jaar.

Toptien van ergste jeukwoorden in vacatureteksten

  1. Geen 9-5 mentaliteit
  2. Carrièretijger
  3. Work hard, play hard
  4. Teamplayer
  5. Marktconform salaris
  6. Outside the box denken
  7. Hands-on mentaliteit
  8. Stressbestendig
  9. Spin in het web
  10. Duizendpoot

Wat is ‘agile’?

In het onderzoek werd ook gevraagd naar vage termen. ‘Agile’ werd uitgeroepen tot de term waarvan de meeste Nederlanders de betekenis niet weet. Disruptief staat op de tweede plaats van onduidelijke termen in vacatureteksten. Een derde de Nederlanders heeft geen idee wat daarmee wordt bedoeld. Een op de vijf Nederlanders weet niet wat hij zich moet voorstellen bij ‘een schaap met vijf poten’.

Het hele onderzoek is hier te lezen

 

 

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer