Impact corona op omzet Randstad: -30%

0

Randstad heeft een slecht eerste kwartaal achter de rug. De coronamaatregelen hebben in de tweede helft van maart geleid tot een omzetdaling van -30%. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal zijn dan ook nog slechter.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die uitzendconcern Randstad vandaag heeft gepubliceerd.

Randstad wereldwijd

Randstad heeft in het eerste kwartaal van 2020 een wereldwijde omzet behaald van € 5,4 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
De onderliggende winst kwam uit op € 162 miljoen, een forse daling van -29% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde zelfs met -63% naar € 49 miljoen.

Randstad Nederland

In Nederland kwam de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar uit op € 721 miljoen, een omzetdaling van -14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het voorgaande kwartaal (Q4 2019) was de daling -11%.

En dat terwijl de omzet in het vierde kwartaal van 2019 in ons land al met -10% gekelderd was (ten opzichte van dezelfde periode in 2018).
Lees ook: Randstad Nederland boekt forse omzetdaling

Impact coronacrisis

Randstad geeft in een toelichting op de teleurstellende kwartaalcijfers aan dat tot de coronamaatregelen half maart de omzetdaling rond de -3%/-4% lag; en de omzet wereldwijd in de laatste weken van maart met circa -30% is gedaald.

De snel escalerende impact van de coronacrisis heeft geleid tot ‘ongekende daling in bedrijfsactiviteit’, zo lichtte CEO-Jacques van den Broek toe. En nu Europa en Amerika na Azië in verschillende stadia van de ‘lockdown’ zitten, verwacht de Randstad-topman dat het tweede kwartaal van dit jaar ‘nog uitdagender’ en ‘weinig zicht’ op de ontwikkelingen.

Van den Broek wijst er wel op dat het concern een sterke liquiditeits- en solvabiliteitspositie heeft.

Maatregelen

Randstad heeft onmiddellijk de niet-noodzakelijke uitgaven en bonussen voor het management geschrapt of aangepast. Bovendien maakt het bedrijf dankbaar gebruik van de steunmaatregelen die in verschillende landen gelden.

Lees ook: Randstad doet beroep op NOW-regeling voor haar uitzendkrachten

Over Auteur

Reageer