Flexmarkt kijkt vooruit naar wat 2023 de branche qua fusies en overnames gaat brengen. Mede door de blijvende personeelsschaarste blijft de flexmarkt interessant voor investeerders. “Dat de markt nog zo goed draait, is wel echt wel een verschil met eerdere crises.”

De roaring twenties doen hun naam eer aan, al is het op een minder positieve manier dan we drie jaar terug dachten. “Het is een beetje een rare situatie,” zegt Rob de Laat, fusie- en overnamespecialist bij IRIS Corporate Finance. “Er is economisch zoveel aan de hand en tegelijkertijd blijven we een grote krapte op arbeidsmarkt zien.” De recessiedreiging zou er normaal voor zorgen dat de krapte op de arbeidsmarkt terugloopt en dat opdrachtgevers voorzichtiger worden. Maar nee, de behoefte naar personeel blijft onverminderd groot, aldus De Laat. Op alle niveaus. “Ja, partijen zeggen wel dat ze geschrokken zijn van de snel verslechterende omstandigheden. Maar ze blijven mensen aannemen en inhuren.”
En als hij kijkt door zijn investeerdersbril, ziet hij dat de stijgende rente wel wat invloed heeft, maar dat die invloed vooralsnog beperkt is. “De hogere rente maakt het financieren van overnames en fusies lastiger en vooral duurder. Maar het animo om deals te maken is er nog steeds. En die deals worden ook nog steeds gesloten.”
‘Het heeft er alle schijn van dat de demografie meer impact heeft dan de economie’
Flexondernemers op overnamepad
Want er is nog steeds heel veel geld in de markt dat een bestemming zoekt. “Wel zie je investeerders en flexondernemingen op overnamepad kieskeuriger worden. Men kijkt nu meer naar of een overname ook echt iets oplevert, dan dat men het erop waagt. De waarderingen van partijen die goed draaien zijn nog steeds goed, die van beloften krijgen nu wel een knauw. Het financieren van een bedrijf dat nog geen geld verdient en dat voorlopig ook niet gaat doen, is zeker moeilijker geworden.”
Dat de markt nog zo goed draait, is wel echt wel een verschil met eerdere crises, meent De Laat. “Bij de financiële crisis in 2008 was het binnen een maand gebeurd. En ook bij de recessie begin jaren nul zag je de effecten van de teruglopende economie heel snel terugkomen in de flex.” De reden dat dit nu anders is, laat zich raden: de vergrijzing. “Het heeft er alle schijn van dat de demografie meer impact heeft dan de economie, als het gaat om de behoefte aan mensen. Mijn verwachting is dan ook dat de cijfers binnen de branche voorlopig gewoon goed zullen zijn.”
Ook de nasleep van de coronacrisis strooit geen roet in het eten, ziet hij. “In 2020 en ’21 is door de overheid veel geld in de markt gepompt. Met veel bedrijven gaat het mede daarom goed. Het terugbetalen van coronasteun gaat ook prima.”
‘De krapte maakt de discussie over marge makkelijker’
Grotere verkoopbereidheid
De Laat ziet wel dat de verkoopbereidheid bij veel eigenaren binnen de flex groter is dan voorheen. “Een ondernemer met een middelgroot bedrijf die nadacht over een volgende stap, is nu over het algemeen alerter en staat meer open voor de vraag van een potentiële koper om in gesprek te gaan. Want die ziet al die negatieve berichten ook en wordt daar wat onrustig van. En mocht het nu alsnog slechter gaan, dan ben je zo een paar jaar verder voordat de economie weer hersteld is – en daarmee ook de waarde van je bedrijf. Als je toch al aan het nadenken was om te gaan stoppen ergens in de komende jaren, dan kun je het beter nu doen, denken ze.”
Groei door overnames
En binnen de hele markt wordt er druk ge- en verkocht. “Als ik kijk naar de Flexmarkt Omzetranglijst Top 100, dan zie je dat de meeste groei komt door overnames. Bedrijven willen vaak hoger in de waardeketen komen. Zo deed HeadFirst een overname waardoor ze van broker en dergelijke de stap maken naar sourcingspecialist die ook in het buitenland actief is. Zulke stappen zet je nu eenmaal veel sneller door een overname dan door autonoom te groeien.”
Brokers en MSP’s
De Laat heeft het beeld dat uitzenders wat achterlopen als het gaat om geboekte resultaten, vergeleken met brokers, managed service providers (MSP’s) en detacheerders. “Daar zit meer groei, die weten beter te profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt dan uitzendbureaus. Er is meer behoefte aan specialismen en inleners betalen daar meer voor. Al geldt voor de hele sector: de krapte maakt de discussie over marge makkelijker. Inleners accepteren een kandidaat ook makkelijker dan vijf jaar geleden. Men accepteert diversiteit makkelijker.”
Klik hier om het hele artikel te lezen..
Dit is een bewerkte, ingekorte versie van het artikel, geschreven door Fons van Lier, dat is gepubliceerd in de december-editie 2022 van Flexmarkt. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.
Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.