Randstad Vakverklaring: ‘diploma’ voor praktijkkennis

0

Randstad introduceert de Vakverklaring: een alternatief diploma voor opgedane werkervaring. Werkgevers krijgen daardoor beter zicht op de posities waarop kandidaten met praktijkvaardigheden inzetbaar zijn.

Marjolein ten Hoonte, Directeur Arbeidsmarkt en MVO, over het idee achter de Vakverklaring: “Werknemers ontwikkelen in de praktijk vaardigheden die niet op een diploma staan. Wij vinden dat we die opgedane werkervaring meer moeten waarderen en vastleggen. Dat doen we nu letterlijk met de Vakverklaring.”

Beter zicht op inzetbaarheid

In 2017 had 21% van de bevolking in de leeftijd van 25 – 64 jaar geen startkwalificatie. Zo’n startkwalificatie – een diploma op minimaal havo, vwo of mbo-2 niveau – is van groot belang voor de kans op een baan. Met name voor deze groep is de Vakverklaring een uitkomst, zo stelt Randstad, omdat deze werknemers daarmee alsnog hun vakbekwaamheid kunnen aantonen.
Met zo’n bewijs tonen medewerkers aan dat zij specifieke werkprocessen en daarbij behorende vaardigheden van een bepaald vak beheersen. Werkgevers krijgen daardoor beter zicht op de posities waarop zij inzetbaar zijn. En werknemers zelf zien hun werkervaring verzilverd in een beter toekomstperspectief en meer kansen op de arbeidsmarkt.

Operators DSV

Twee flexmedewerkers en drie vaste medewerkers bij DSV Solutions Nederland, allen werkzaam als Operator, krijgen vandaag als eersten een Vakverklaring uitgereikt uit handen Ten Hoonte. Ten Hoonte: “Werknemers ontwikkelen in de praktijk vaardigheden die niet op een diploma staan. Dat geldt niet alleen voor operators hier bij DSV, maar voor alle vakken en op alle werkplekken. (..) Met de Vakverklaring willen we een andere mindset creëren bij werknemers en werkgevers. Kijk niet alleen naar een diploma. Mensen leren een leven lang en ontwikkelen zich voortdurend. Met de Vakverklaring helpen we ze om niet alleen vandaag werk te hebben, maar ook klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.”

Aanvulling op cv

De Vakverklaring – overigens niet alleen bedoeld voor de flexmedewerkers van Randstad, maar ook medewerkers in vaste dienst – is bedoeld als aanvulling op het cv. Randstad geeft de Vakverklaring uit, maar zegt tegelijkertijd veel waarde te hechten aan samenwerking met onderwijsinstellingen en werkgevers. Bij de beoordeling spelen die werkgevers een hoofdrol. Beide partijen houden bij in hoeverre een medewerker werkprocessen van een beroep beheerst en de daarbij behorende competenties en soft skills laat zien op de werkvloer. Wanneer iemand positief scoort op alle onderdelen, volgt erkenning door middel van de Vakverklaring. Randstad en de werkgever leggen de vastgestelde vakbeheersing daarin vast. Die vormt voor een medewerker een waardevolle aanvulling op het cv, als bewijs van vakbeheersing voor een eventuele volgende werkgever. In het geval van de functie ‘operator’ – een van de eerste functies waarvoor de Vakverklaring nu is ontwikkeld – wordt bijvoorbeeld gekeken of iemand in staat is specifieke machines te bedienen. Belangrijke soft skills in dit beroep zijn bijvoorbeeld dat mensen gedisciplineerd werken, uitblinken in teamwork en flexibel zijn.

Bron: Randstad

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer