Trends in vacatures klantcontact

0

Uitzendbureaus bemiddelen steeds meer klantcontact vacatures. Door professionalisering van de uitzendbranche hebben intermediairs ook een derde minder tijd nodig om kandidaten te vinden dan directe werkgevers. De klantcontact branche kampt wel met schaarste op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit de Fintrex arbeidsmarktanalyse Q4 over de klantcontact branche.

Uitzendbureau vervult vacature sneller

Uitzendbureaus wisten in het vierde kwartaal van 2017 klantcontact vacatures gemiddeld 12 dagen sneller in te vullen dan directe werkgevers. Waar directe werkgevers hier 37 dagen over doen, duurt dit bij intermediairs en uitzendbureaus 25 dagen.
Opvallend is dat het verschil tussen de periode waarin directe werkgevers vacatures invullen versus de periode waarin uitzendbureaus dit doen steeds groter wordt. Dit komt volgens Fintrex door de professionalisering van de uitzendbranche en doordat de sollicitant uitzendbureaus steeds beter weet te vinden.

Nieuwe klantcontact vacatures

In het vierde kwartaal van 2017 was er overigens geen stijging in het aantal klantcontact vacatures in vergelijking met het kwartaal ervoor. Dit is te verklaren doordat het hoogtepunt van het aantal klantcontact vacatures vaak in het derde kwartaal ligt vanwege het Eindejaarswerk. Dit is de periode waarin zorgverzekeraars het aantal klantcontact medewerkers flink opschalen, omdat zij in de laatste maanden van het jaar veel vragen van klanten ontvangen over het wisselen van zorgverzekeraar. Waar er in het derde kwartaal nog 7.491 nieuwe klantcontact vacatures bij kwamen, is dit in het vierde kwartaal gezakt naar 6.438 vacatures.

Top-10 bedrijven met klantcontact vacatures

In de top-10 van bedrijven met klantcontactvacatures is veel veranderd in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal. De top-10 in het vierde kwartaal is als volgt (tussen haakjes 3e kwartaal):

 1. KPN (2e)
 2. Rabobank (3e)
 3. Vodafone (4e)
 4. Achmea (5e)
 5. BOL.com (8e)
 6. Ziggo (-)
 7. ABN Amro (-)
 8. ING (7e)
 9. DMG (-)

Opvallend, grote spelers als T-Mobile en Coolblue staan niet meer in de top-10.

Trends in klantcontact

Fintrex ziet vier arbeidsmarkttrends die waar werkgevers in de kantcontact branche mee te maken hebben:

 1. Salarissen stijgen; medewerkers eisen betere (secndaire) arbeidsvoorwaarden
 2. Werk niet op nr 1; werknemers wensen dat werk aansluit op privé, dat geldt vooral voor millenials en generatie Z
 3. Kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt; krapte op de arbeidsmarkt biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen. Om de vacatures te vervullen moeten werkgevers ook kijken naar mensen met een andere opleidingsachtergrond.
 4. Tekort aan kwalitatief sterke arbeidskrachten; dit dreigt door vergrijzing en het uitblijven van aanwas van young professionals. Dit probleem speelt zeker bij werkgevers in de klantcontact branche, die hebben veel medewerkers nodig en kampen met hoog verloop

Uitzendbranche groeit

In het vierde kwartaal van 2017 heeft de uitzendbranche als geheel weer voor veel nieuwe medewerkers gezorgd. Er zijn dit kwartaal alleen al 24.000 medewerkers gestart via de uitzendbranche. Op dit moment is de uitzendbranche goed voor 834.000 banen. Hierdoor is inmiddels één op de tien banen een baan via de uitzendbranche. In vergelijking met 2016 is het aantal openstaande vacatures in 2017 gestegen met 56.000 vacatures. Dit is een stijging van 21%.

De volledige arbeidsmarktanalyse Q4 omtrent de klantcontact branche staat ook online.

Bron: Fintrex

Lees ook: Tekort aan personeel in klantcontactberoepen

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer