Uitzendbureau SUZY: vliegende start dankzij corona

0

SUZY wil de zorg ontlasten en zorgstudenten een zinvolle bijbaan bieden. Dankzij de coronacrisis is het nieuwe bureau hard gegroeid. Maar de drie oprichters bereiden zich ook al voor op een leven na de pandemie.

Flexmarkt publiceert in elke editie een interview met een nieuwkomer in de sector die vertelt hoe hij of zij het ondernemerschap in de flexbranche in praktijk brengt. In de eerste editie van 2021 een interview met Matthijs Bosveld, Dewa Westerman en Daan van Doorn, oprichters van SUZY. Zij kennen elkaar van hun werk bij het Maastricht UMC+. Daar kwamen ze op het idee om geneeskundestudenten in te zetten tijdens de coronapandemie.

Oprichters: Matthijs Bosveld, Dewa Westerman, Daan van Doorn
Ervaring in de branche: Geen.
Gestart: Oktober 2020
Personeel in dienst: Niet

 

 

 

Alle co-schappen voor geneeskundestudenten kwamen stil te liggen toen vorig jaar maart de eerste lockdown inging”, vertelt Daan van Doorn. Hij is vijfdejaars geneeskundestudent. Samen met Matthijs Bosveld, ook vijfdejaars geneeskunde, en internist in opleiding Dewa Westerman richtte Van Doorn uitzendbureau SUZY voor medisch studenten op. “Plotseling hadden studenten niks te doen, midden in de pandemie. Wij dachten: hoe kunnen studenten zich toch nuttig maken in het ziekenhuis, juist nu?” Westerman: “We kwamen op het idee om studenten geneeskunde in te zetten voor taken in het proces ‘achter’ de zorg. Denk aan secretariële ondersteuning op de poli, medische verslaglegging, patiëntmonitoring en bloed prikken. Maar ook ondersteuning bij fysiotherapie en ergotherapie. Hier krijgen studenten tijdens hun co-schappen normaal gesproken weinig van mee, want dan werken ze vooral ‘naast’ de arts en zien ze alleen wat die doet.”

Relevante werkervaring opdoen

Het voordeel is dat geneeskundestudenten relevante werkervaring opdoen. “Als je op de beddencentrale lakens staat af te halen, word je vijf keer per dag gewaarschuwd om niet in een naald te grijpen. Dan begrijp je pas echt hoe belangrijk het is om zorgvuldig met naalden om te gaan als je later zelf aan het bed staat”, zegt Westerman. “Door de samenwerking met verpleegkundigen en andere paramadici leren we bovendien van elkaar. Dat bevordert de teamvorming.”
Bosveld noemt het een win-winsituatie. “Het zorgpersoneel wordt ontlast en studenten leren in de praktijk. Zij denken bovendien mee hoe zorgprocessen beter kunnen. Dat is ook het voordeel van onze specialisatie. Eten rondbrengen in een ziekenhuis kan ook via andere uitzendbureaus, maar wij bieden echte klinische bijbanen. Bijbanen waarbij het een meerwaarde is dat je geneeskunde of een andere zorgstudie doet.”

Vliegende start

Zorgstudenten waarderen de bijbanen van SUZY, zegt Bosveld. “We steken veel tijd in ze. We kijken waar ze zijn in hun opleiding, wat hun leerdoelen zijn. Eerstejaars zonder veel ervaring zetten we bijvoorbeeld in om te screenen op klachten bij de ingangen van het ziekenhuis. Ben je iets verder in je opleiding, dan laten we ze Covid-patiënten monitoren via een camera. Als je al co-schappen hebt gelopen, kun je met een arts meelopen en ondersteunen bij medische verslaglegging.
Voor alle studenten geldt dat ze via SUZY zo dicht mogelijk op het vuur zitten tijdens de coronacrisis.” “We hebben nu 225 studenten uitgezonden bij vooral het Maastricht UMC+, verschillende huisartsenpraktijken en de faculteit”, vertelt Van Doorn. “Daarnaast hebben we nog 325 studenten standby. Covid-19 heeft ons een vliegende start gegeven, maar we kijken ook voorbij de pandemie. Zodra het kan, willen we instellingen voor eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnszorg door heel Nederland gaan bedienen en studenten meer structurele bijbanen bieden.” Westerman: “SUZY is als een project zonder duidelijk einddoel. We hebben alle drie gekozen voor een loopbaan in de geneeskunde. We runnen SUZY naast ons werk en onze studie. Tegelijk beseffen we dat ons een kindje in de schoot is geworpen en dat we daarvoor goed moeten zorgen.”

Dit artikel, geschreven door Frans van Tilburg, is gepubliceerd in de eerste editie van 2021 van Flexmarkt. In de rubriek Starter portretteert Flexmarkt elk nummer een nieuwkomer in de flexbrance. Ook Flexmarkt ontvangen?

Lees ook: Ook je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

 

Vooruitzichten flexondernemers in coronatijd

Flexmarkt sprak met vier flexondernemers over het turbulente jaar 2020 en hun verwachtingen voor dit jaar. Dit is een bundeling van interviews met Johan Bogaard (Vibe Group), Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), René Louwers (Orion Engineering) en Wies van ’t Slot (365Werk). Ontvang deze GRATIS download.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

Reageer