Pak je kansen op de Duitse flexmarkt

0

De potentie van de Duitse (uitzend)markt is ontzettend groot. Maar je hebt een vergunning nodig om in Duitsland te mogen uitzenden en die vergunning is nogal lastig te bemachtigen. Hoe je zonder de hele waslijst aan controles te hoeven doorlopen en zonder zelf een vergunning te organiseren, toch eenvoudig in Duitsland kunt uitzenden.

De potentie van de Duitse (uitzend)markt is veel groter dan de Nederlandse markt. Logisch natuurlijk: Duitsland is immers – op vrijwel alle fronten – vijf maal zo groot.
Er rijst echter wel een probleem als je als naar Duitsland willen uitzenden: je hebt een vergunning nodig om in Duitsland te mogen uitzenden en die vergunning is ontzettend lastig te bemachtigen. “Want wie dacht dat de Nederlandse uitzendregels complex waren, zou eens over de grens moeten kijken. De Duitse wet- en regelgeving zit op punten nog iets ingewikkelder in elkaar dan de Nederlandse”, zegt Jan Swartjes, directeur German Payroll Solutions.

Duitse markt eerlijker

Een van de oorzaken dat in Duitsland een vergunning vereist is, zijn de gedragingen van buitenlandse partijen op de Duitse markt met name in de jaren negentig, legt Swartjes uit. “Om te zorgen dat er door de instanties beter toezicht is op de uitzenders in Duitsland en om een drempel op te werpen tegen verkeerde intenties, is – onder meer – de vergunning nu een vereiste.

Dit maakt dat de Duitse flexmarkt eerlijker in elkaar steekt en dat je op een nette manier mensen en werk met elkaar kunt matchen. Waar de marges in Nederland steeds verder onder druk komen te staan (de zogenaamde race-to-the-bottom) is dat in Duitsland minder het geval.”

Duitse opdrachtgevers handelen sowieso altijd op een eerlijke en transparante manier richting (flex)ondernemer, vindt Swartjes. “Ze lijken in eerste instantie misschien argwanend richting nieuwe samenwerkingspartners, maar als je ze weet te overtuigen van je toegevoegde waarde, dan heb je een klant waarmee je een langdurige relatie kunt opbouwen. De tarieven die Duitsers bereid zijn om te betalen liggen beduidend hoger dan in Nederland.”

Rechtstreeks contact inlener en uitlener

“Behalve dat je in Duitsland een vergunning nodig hebt, is doorlenen niet toegestaan. De inlener en de uitlener staan altijd rechtstreeks met elkaar in contact. Hierdoor blijft het uitzenden zeer transparant.”

German Payroll Solutions biedt een payroll oplossing voor Nederlandse (en andere Europese) partijen die flexibel op Duits grondgebied willen werken, legt hij uit. “We hebben een vergunning voor de hele bondsrepubliek, dus voor alle 16 Bundesländer. Kansen in Duitsland zijn er volop en zeker nu de markt in deze onzekere tijd erg grillig is, kan het verbreden van je horizon geen kwaad.”

Twee sporen

“Zoals uit voorgaande blijkt helpen wij Nederlandse partijen die personeel willen uitlenen aan Duitse opdrachtgevers. Maar ook voor uitzendbureaus en/of payrollers met Nederlandse klanten die opdrachten in Duitsland willen uitvoeren, bieden wij onze payroll aan.”

Duitse vaktaal

De wet- en regelgeving in Duitsland verschilt dus wezenlijk dan de Nederlandse. Het is daarom lastig om vaktechnische termen te begrijpen en te implementeren. Zeker als je de taal niet of nauwelijks spreekt. Je hoeft je tijd daarom niet te verdoen aan deze ingewikkelde materie, focus gewoon op het matchen van vraag en aanbod van arbeidskrachten.

Verder dan grensregio

“Je zou denken dat onze service vooral aantrekkelijk is voor uitzendorganisaties in de grensregio, maar die beperking zien wij niet”, aldus Swartjes. “Uiteraard kijken de uitzendbureaus die geografisch dichter bij Duitsland liggen eerder naar onze oosterburen, voor hen is het immers natuurlijker om af en toe over de grens te kijken.”

Duitse werkcultuur

Maar de globalisering maakt de Duitse markt volgens hem ook aantrekkelijk voor bureaus – bijvoorbeeld met specialistisch personeel – die absoluut niet dicht in de buurt van de grens wonen. “Daar komt bij dat de Duitse klanten die wij helpen ook door alle bundesländer verspreid liggen. Van Keulen tot Berlijn en van Hamburg tot München. Iedereen die naar oplossingen zoekt, kan in Duitsland investeren in langdurige relaties waarbij hard werken hand in hand gaat met een faire beloning. Je zult een positieve attitude krijgen voor de Duitse werkcultuur. German Payroll Solutions helpt ondernemers bij het zetten van de eerste – lastige – stapjes over de grens of bij het oplossen van acute personele problemen. Kijk daarvoor ook eens op www.germanpayrollsolutions.com.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met German Payroll Solutions.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer