‘2020 snel vergeten en vooruit kijken’

0

‘Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als een jaar dat velen zo snel mogelijk willen vergeten. Of dat lukt, betwijfel ik’, stelt Franziska Szabó (PA Online) in haar column voor Flexmarkt. Maar de flexondernemer kijkt met ‘frisse moed’ vooruit.

‘Dit jaar ging de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. De waarschuwingen van menig HR-expert ten spijt. Nu verduidelijkt het de verschillen in payroll en uitzendbureaus, zo heet het. Was dat nog niet duidelijk dan?
Waarom worden de regels en wetten toch steeds aangepast? Om fraude en oneerlijke concurrentie tegen te gaan, zeggen ze. Ook is de mening dat flexwerkers vaak lager betaald worden dan collega’s in vaste dienst. Dat zal ongetwijfeld soms het geval zijn. Maar onder meer in onze tak van sport, de bemiddeling van personal assistants, is het vaak juist andersom. En geloof me, dat geldt niet alleen voor PA’s en business support.

Wij werken met een payroll-backoffice met allocatie. Erg prettig, want dan weten we tenminste zeker dat onze kandidaten netjes op tijd en conform wet- en regelgeving worden betaald.
Ook de afdracht van loonheffingen vindt tijdig en correct plaats. Zekerheid voor de kandidaten, de opdrachtgevers en voor onszelf. Het bijkomend voordeel voor ons is bovendien de minimale administratie.
Het is wel jammer dat door de premiedifferentiatie de kosten voor opdrachtgevers zijn verhoogd en de marges voor uitzenders daarmee kleiner zijn. Temeer daar Covid-19 de derde crisis in twintig jaar tot gevolg had.

Ik gebruik deze rustige maanden om na te denken over hoe zaken anders aan te pakken. Dit jaar heeft ons met alle ellende gedwongen en geleerd anders naar werk en de invulling daarvan te kijken. Anders om te gaan met flexibel werken, thuiswerken, sturing en leidinggeven op afstand. Misschien is dit wel een voorbode van zelfsturende teams. Kan dat wel? Wij mensen hebben, net als in de dierenwereld, toch een leider nodig?
Nadenken over: hoe bewegen mijn collega en ik mee in deze verandering? Verandermanagement op kleine schaal. Veel om over na te denken. En vooral de theorie in praktijk om te zetten. Oftewel, doen!

2021 Staat voor de deur. Ik heb nog nooit zo uitgekeken naar het einde van een jaar. Al zal de overgang van 2020 naar 2021 dit keer zonder vuurwerk zijn en zonder een grote groep familie en vrienden, helaas. We kijken vooruit. Met frisse moed en ambitie om het komende jaar weer te vlammen. In samenwerking met payroll-backoffice, opdrachtgevers en PA’s.

Begin volgend jaar zijn er verkiezingen. De dan regerende partijen gaan ongetwijfeld weer sleutelen aan de Wab. Met alle gevolgen voor de gehele arbeidsmarkt, de werkzoekers, de werkbemiddelaars en werkverschaffers van dien. Dan bewegen we allemaal weer vrolijk mee: verandermanagement op kleine en grote schaal.

Een goede jaarwisseling, succes en het allerbeste voor 2021 gewenst!

Deze column van Franziska Szabó (PA Online) is ook gepubliceerd in de december-editie van Flexmarkt.

Lees ook de interviews met andere flexondernemers over de ‘flexmarkt een jaar na de WAB’:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer