Unique: veel (leeftijds)discriminatie onder HR-verantwoordelijken

0

Een sollicitant niet uitnodigen op basis van leeftijd, geslacht, woonplaats of afkomst? Meer dan de helft van de HR-verantwoordelijkheden (56%) geeft aan dat persoonsgegevens altijd een bepaalde rol spelen in het sollicitatieproces, of je dit nu wilt of niet. Vooral leeftijdsdiscriminatie komt veel voor: 4 op de 10 ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd op basis van leeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek van Unique en PanelWizard, onlangs uitgevoerd onder 620 HR-verantwoordelijken. Unique deed dit onderzoek in het kader van de Week van het Anonieme cv, dat vorig jaar voor het eerst is georganiseerd.

Anonieme cv’s

Om aandacht te vragen voor discriminatie op basis van persoonsgegevens gaan consultants van het uitzendbureau deze week alleen met anonieme cv’s op pad. Op de anonieme cv’s van Unique zijn persoonsgegevens onzichtbaar gemaakt. Door te focussen op de werkervaring, het talent en de drijfveren van de sollicitanten wil het uitzendbureau mensen een spiegel voorhouden. Dat is volgens Unique hard nodig. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vooral leeftijd vaak een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet uitnodigen van een sollicitant. Daarna volgen woonplaats, foto, geslacht en afkomst. 12% van de ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van een buitenlands klinkende naam. Opvallend is dat dit twee keer zo vaak voor mannen geldt dan voor vrouwen.

Unique anonimiseert cv’s

Unique gelooft dat iedereen gelijke kansen moet hebben op de arbeidsmarkt. Volgens Diana Magielsen, Operationeel Directeur van Unique, moet het in sollicitatieprocedures gaan over de talenten van mensen en wat hen bijzonder maakt, niet om iemands geslacht, leeftijd of afkomst. “Door middel van onze tweede Week van het Anonieme cv willen wij mensen opnieuw aan het denken zetten en zo een mentaliteitsverandering tot stand brengen. Wij vinden dat iedereen gelijke kansen moet hebben op de arbeidsmarkt. Unique wil met het verwijderen van de persoonsgegevens van de cv’s laten zien dat mensen en hun talenten en ambities centraal staan. Wij tolereren geen discriminatie op basis persoonsgegevens.”

Nederland verdeeld 

Nederland is verdeeld over het anonieme cv. Een derde (35%) van de ondervraagden is positief over de aandacht voor het werken met anonieme cv’s. Iets minder dan een derde (29%) staat er juist negatief tegenover. De overige 37% procent is neutraal. Het feit dat niet iedereen even enthousiast is over anoniem solliciteren houdt Unique niet tegen. Diana Magielsen: “Wij vinden dit een heel belangrijk maatschappelijk issue. Met de Week van het Anonieme cv willen we het gesprek op gang houden en bewustzijn creëren voor het belang van diversiteit en inclusiviteit. Als we daarvoor tegen de stroom in moeten gaan, dan is dat een bevestiging dat de week hard nodig is. En wij pakken die voortrekkersrol graag!”

Bron: Unique

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer